Začini jela bosiljkom jer jača imunitet i usporava starenje

Bosiljak je začinska biljka, koja se posljednjih godina sve češće koristi u kulinarstvu. Međutim, osim što se ističe po izuzetnom ukusu, bosiljak ima i zdravstvena svojstva, podsjeća profesor Hademar Bankhofer.
Vidi originalni članak

Analizirajući učinak bosiljka nutricionisti na američkom Odsjeku za prehranu u Bostonu utvrdili su da eterična ulja u listovima bosiljka sadrže važne zaštitne tvari koje pomožau u borbi protiv agresivnih molekula koje se nalaze u toksičnim tvarima iz okruženja i da usporavaju prerano starenje.

Sadrži eterična ulja za bolje zdravlje i energiju

Veoma značajna su i eterična ulja estragol, eugenol, lineol i linalol koja jačaju imunološki sustav

Estragol i eugenol održva mozak u formi i potiču koncentraciju u kratkom roku. To se može i isprobati: kada se čovjek psihički osjeća umorno, dovoljno je da uzme dva svježa lista bosiljka i žvače. Ubrzo može osjetiti kako se koncentracija i sposobnost razmišljanja poboljšavaju. Jela spremljena s bosiljkom jačaju živce i sprječavaju osjećaj nadutosti, objašnjava Bankhofer.

Korištenje bosiljka u kuhinji

Sitno sjeckani listovi bosiljka mogu se koristiti u umacima, juhama, svježem siru ili umutiti s jajima. Klasični recept s bosiljkom su špagete s Pesto-umakom tj. umakom od bosiljka. Ipak najomiljenije jelo s ovom začinskom biljkom je još uvijek sir mozzarella s rajčicom, garnirana s listovima bosiljka.

Saznaj više o blagodatima bosiljka!

Posjeti missZDRAVA.hr