Vrste sira koje smiješ jesti čak i ako si intolerantna na laktozu
Iako mnogi ne mogu probaviti ovaj nesnosni disaharid, ne znači da se moraju i zauvijek oprostiti od sira. Voliš li ovu okusom punu namirnica koja se savršeno slaže uz vino, orašide i neko voće, a misliš da bi ti proizvela zdravstvene probleme, probaj sljedeće vrsta sira koje ti ne bi smjele utjecati na probavu, makar i bila intolerantna na laktozu, preporučuje Insider.
Cheddar
Zvijezda sireva, ovaj popularni izrazito žuti sir strašno je aromatičan i može se kombinirati uz skoro sve. Što je stariji, to će imati manje laktoze u sebi, tako da posegni za onima koji duže stoje na policama.
Gruyère
Sofisticiran izbor za sve one koji si žele začiniti večer s malo voćno - orašaste arome ovog švicarskog sira, a da ne budu u strahu da će im 'rasturiti' crijeva.
Parmigiano - Reggiano
Najfiniji suputnik tjestenine, rižota ili kao grickalica uz crveno vino, ovaj talijanski sir također je lagan za crijeva, kao i većina njegovih verzija. Radi se od mlijeka krava koje se hrane samo travom i sijenom, tvrde je teksture i pikantnog okusa.
Švicarski sir
Rupičasta senzacija blagog i slatkastog švicarskog sira ugodna je skoro svakom nepcu. Što su veće rupice u njemu, to je on okusom jači, ali i dalje dobar odabir za sve koji su intolerantni.
Plavi sir
Nekima se ovakve vrste sira čine odbojnima zbog plijesni koja ih obavija, no pravim poznavateljima ovaj sir drži vrh ljestvice mliječnih 'perverzija'. Polumekani plavi pljesnivi sir nije za one koji su ekstremno intolerantni na laktozu, ali će biti sasvim dobar za blaže slučajeve.
Bojiš li se njegovog izgleda, zanemari vanjštinu i upusti se u njegove arome koje 'vuku' na maslac.
Preuzmi ovdje i cijeli jelovnik za netoleranciju na laktozu.