Vrijeme je za šparoge - pripremi ih s tjesteninom i rajčicom

Guliver/Shutterstock
Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Danas je poznato otprilike 300 vrsta, no samo ih je 20-ak jestivih. Šparoge se smatraju super namirnicom u kojoj možemo uživati čitavo proljeće.
Vidi originalni članak

Vjerojatno šparoge ne kombiniraš često s tjesteninom, no u ovoj kombinaciji zapravo se savršeno sljubljuju s rajčicama, začinima... Po želji, možeš dodati i malo šunke ili slanine, jer zbog dodatka jaja, ovo jelo pomalo podsjeća na carbonaru. Tjesteninu odaberi onu koju najviše voliš - malu i kratku ili duge i široke rezance, okus će biti jednako dobar! Posluži toplo, s malo naribanog parmezana i sezonskom salatom.

video o sparogama Čudotvorne šparoge: Pomažu u mršavljenju i liječe mamurluk

Sezona je šparoga, iskoristi ih i pripremi lagani i zdravi ručak Bijele šparoge s gamberima

Sastojci:

  • 300 g svježih šparoga
  • 3 žlice maslaca
  • sol i papar
  • 2 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 šalice svježe rajčice, oguljene i narezane na manje komade (najlakše ćeš ju oguliti, ako ju kratko uroniš u zakuhanu vodu - možeš primjerice iskoristiti vodu od tjestenine)
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 400 g tjestenine
  • 2 jaja + 1 žumanjak
  • 1/2 šalice naribanog parmezana

Priprema:

  • Zakuhati vodu za tjesteninu
  • Šparoge očistiti, te, ako su široke, prerezati ih na pola po dužini
  • Zagrijati maslac pa popržiti šparoge - dok ne dobiju boju; prebaciti ih na tanjur
  • Dodati ulje na istu tavu pa popržiti kratko češnjak i maknuti ga s tave
  • U istu tavu dodati narezane rajčice pa ih pirjati oko 10 minuta
  • Tjesteninu skuhati al dente
  • Ugasiti vatru ispod rajčica pa razmutiti jaja i žumanjak i umiješati brzo u rajčicu - pazeći da se ne skuhaju i pretvore u kajganu (ako želiš, pomiješaj dio vrućih rajčica s jajima pa ulij sve zajedno u tavu)
  • Pomiješati rajčice i šparoge, ocijediti tjesteninu pa pomiješati
  • Poslužiti odmah, posipano s malo parmezana.
Posjeti missZDRAVA.hr