Voće i povrće ima iznenađujući učinak na rizik od depresije

Freepik
Povećanje količine voća i povrća u vašoj prehrani moglo bi smanjiti rizik od depresije.
Vidi originalni članak

Novo sveobuhvatno istraživanje blizanaca koje je uključivalo sudionike diljem SAD-a, Australije, Danske i Švedske pokazalo je da povećanje količine voća i povrća u prehrani može tijekom vremena smanjiti rizik od depresije, piše Science Alert.

Istraživanja blizanaca posebno su korisna za znanstvenike jer su blizanci toliko genetski slični. Bilo kakve razlike u zdravlju – poput simptoma depresije, u ovom slučaju – stoga će vjerojatnije biti uzrokovane varijablama kao što su prehrana, tjelovježba i životni uvjeti.

Pod vodstvom istraživača sa Sveučilišta New South Wales (UNSW) u Australiji, studija je analizirala podatke ankete o prehrani i raspoloženju 3483 osobe. Svi sudionici bili su u dobi od 45 i više godina, a praćeni su u razdobljima do 11 godina.

"Blizanci dijele 50-100 posto svog genetskog podrijetla i ako su odrasli zajedno dijele isto obiteljsko okruženje", kaže genetičarka Karen Mather s UNSW-a.

"Jedna od prednosti proučavanja blizanaca je ta što istraživanja mogu pomoći u rješavanju problema neželjenih čimbenika, kao što je socioekonomski status rano u životu, koji utječu na rezultate."

Tim je otkrio "skromnu" razliku u simptomima depresije između onih koji su klasificirani kao oni koji unose visok unos voća i povrća (u prosjeku 2,1 odnosno 2,0 prosječne dnevne porcije) i onih s niskim unosom voća i povrća (0,3 odnosno 0,5 prosječne dnevne porcije).

vrsta kognitivne terapije Samo 10 minuta mindfulness meditacije može smanjiti depresiju za 19 posto

Kada se umjereni unos povrća i voća uspoređuje s niskim unosom, razlika u depresiji bila je manje izražena kod konzumacije povrća, a nije postojala kod unosa voća. Također je vrijedno napomenuti da je većina sudionika istraživanja i dalje jela manju od općenito preporučene količine povrća i voća: ukupno najmanje pet porcija dnevno.

"Otkrili smo da je konzumacija voća i povrća u dvije velike skandinavske studije bila posebno niska, s prosjekom kod obje manjim od polovice preporučenog unosa Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi najmanje pet obroka dnevno", kaže glavna autorica studije, prehrambena znanstvenica Annabel Matison s UNSW-a.

"Nejasno nam je da li bi se rizik od depresije dodatno smanjio kad bi se unos povećao na preporučene razine."

Iako podaci nisu dovoljno detaljni da dokažu uzrok i posljedicu – tjelesna aktivnost, naprimjer, nije bila uključena u analizu – relativno velika veličina uzorka i istraživanje blizanaca ide u prilog studiji, što sugerira da ovdje postoji veza.

"Nalaz ove studije o povezanosti između većeg unosa voća i povrća i simptoma depresije u skladu je s većinom prethodnih dokaza", piše tim u objavljenom istraživanju.

ipak postoji razlika Zdravstvena stanja koja mogu izgledati kao depresija jer dijele iste simptome

Znamo da su voće i povrće dobri za mnoge različite aspekte našeg zdravlja. Prethodne studije već su istaknule veze između prehrane i depresije te između depresije i zdravlja crijeva (koje može biti bolje ako ne jedemo ultraprerađenu hranu).

Dob sudionika studije također je važna: depresivni poremećaji imaju tendenciju da dosegnu vrhunac kod odraslih između 55 i 75 godina, a ovo istraživanje sugerira da je konzumiranje više voća i povrća potencijalno jednostavan način za smanjenje rizika od tih poremećaja.

"Ova otkrića dodatan su argument za povećanje unosa voća i povrća kod odraslih starijih od 45 godina", kaže Matison. Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

slični simptomi Kako razlikovati depresiju i kroničnu iscrpljenost?

Posjeti missZDRAVA.hr