Vatrena začinska mješavina koja "ubija" prehladu i gripu

Guliver/Shutterstock
Katie Welles za Wellness Mamu napisala je kako je ovaj prirodni lijek pomogao njenoj obitelji da prebrodi prehladu. U nastavku teksta donosimo ti recept.
Vidi originalni članak

Recept za "fire cider" ili “spicy cider” kako ga Welles naziva, pronašla je prije mnogo godina. Nije joj zvučao kao nešto primamljivo, no nakon nekoliko slučajeva obolijevanja od gripe i prehlade odlučila mu je dati šansu.

Vatrena jabukovača tradicionalni je recept koji sadrži češnjak, luk, đumbir, kajensku ili čili papričicu, jalapeño paprika, ocat i med. Izvorni recept zahtijeva i hren, koji je ona zbog djece zamijenila korijenom ehinaceje, odnosno purpurnom rudbekijom ili slamnjakom.

Vitamin A i beta karoten pomažu u zaštiti sluznice usta, nosa, grla i pluća Top 12 dodataka prehrani koji će otjerati prehladu, gripu i grlobolju

Sudeći po sastojcima, zasigurno se pitaš kakvog je okusa ovaj čudotvorni napitak. Welles navodi kako je nju okus iznenadio, te ga sad koristi i kao preljev preko salata, a nju podsjeća na blago papreni i slatki okus octa.

U zimskim mjesecima, Welles i njezina obitelj, konzumiraju žličicu napitka na dan, a ako dođe do bolesti, jednu žličicu uzmu svakih nekoliko sati ili ju umetnu u toplu čašu vode ili čaj.

Za djecu obično radi poseban pripravak u kojeg stavi manje kajenske ili čili papričice te izbaci jalapeño papriku. Navodi kako se na okus nisu žalili jer med daje slatkoću koja nadjača ostale okuse.

vitamin c skraćuje trajanje prehlade Hrana i napitci koji skraćuju trajanje viroze i prehlade

Kako pripremiti vatreni napitak?

Sastojci:

  • 1 srednji luk (oguljen i grubo nasjeckan)
  • 1 češnjak (oguljen i grubo nasjeckan)
  • 5 cm svježeg đumbira (oguljen i nariban)
  • 1 žlica osušenog korijena ehinaceje
  • 1 naranča (narezana, neobavezno)
  • 1 jalapeño papričica (narezana, po želji)
  • jabučni ocat 
  • organski med
  • 2 žlice kajenske/čili paprike

Simptomi koji pokazuju: Kako razlikovati prehladu i gripu?

Postupak:

  1. U staklenku ubaci luk, češnjak, đumbir i korijen ehinaceje, naranču i jalapeño papričicu.
  2. Dodaj dovoljno jabučnog octa da pokrije sastojke.
  3. Zatvori i ostavi u staklenci 2-3 tjedna, najbolje na sunčanom ili nekom drugom toplom mjestu.
  4. Nakon 2-3 tjedna, procijedi mješavinu.
  5. Nakon što ju procijediš, izmjeri količinu napitka, odnosno jabučnoga octa i pomiješaj ga s jednakom količinom meda te dodaj kajensku ili čili papričicu.
  6. Čuvaj u hladnjaku i uzimaj 1 žličicu dnevno ili prema potrebi više ako i kada dođe do pojave bolesti. Welles navodi kako je ona za vrijeme prehlade uzimala 1 žličicu svaka dva sata.

Napomena: Nemoj brinuti ako češnjak pozeleni. To je normalna reakcija na češnjak uronjen u kiselinu.

Posjeti missZDRAVA.hr