Varivo s ječmom i integralnom rižom
Kristina Repinac poslala nam je recept za varivo s ječmom i integralnom rižom kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.
Sastojci:
- 300 g žutih mahuna
- 300 g zelenih mahuna
- 1 glavica luka
- 80 g ječma
- 50 g integralne riže
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- 1 žlica posnog kravljeg sira
Priprema:
- Sitno nasjeckani luk pirjaj na maslacu i maslinovom ulju.
- Dodaj žute i zelene mahune, uz malo soli i pirjaj poklopljeno dok ne omekšaju (oko 20 minuta). Po potrebi dodaj malo vode.
- U zasebnoj posudi u slanoj vodi skuhaj ječam i rižu, pripazi da budu al dente, nikako prekuhani. Ako je potrebno, ječam prije kuhanja nekoliko sati natopi u vodi kako bi se vrijeme kuhanja smanjilo.
- Kuhan ječam i rižu dodaj u mahune, začini po želji i serviraj uz žlicu posnog kravljeg sira ili kiselog vrhnja smanjenog postotka masnoće.
Komentar zdrave Krave: Kristinin recept za varivo s ječmom i integralnom rižom je vrlo dobro osmišljeno jelo jer sadrži niz nutricionistički vrijednih sastojaka, pored ostalog i ječam koji sadrži topiva vlakna koja djeluje na smanjenje kolesterola u krvi i tako umanjuju rizik od srčanih bolesti. Kombinacija mahuna, integralne riže, ječma i svježeg kravljeg sira ovom jelu garantira i punoću okusa. Jedini prigovor, budući da Zdrava Krava podržava upotrebu svježih sezonskih namirnica je što je Kristina upotrijebila smrznute mahune.