Varivo s ječmom i integralnom rižom

Kristina Repinac poslala nam je recept za varivo s ječmom i integralnom rižom kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama
Vidi originalni članak

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.

Sastojci:

  • 300 g žutih mahuna
  • 300 g zelenih mahuna
  • 1 glavica luka
  • 80 g ječma
  • 50 g integralne riže
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 1 žlica posnog kravljeg sira

Priprema:

  1. Sitno nasjeckani luk pirjaj na maslacu i maslinovom ulju.
  2. Dodaj žute i zelene mahune, uz malo soli i pirjaj poklopljeno dok ne omekšaju (oko 20 minuta). Po potrebi dodaj malo vode.
  3. U zasebnoj posudi u slanoj vodi skuhaj ječam i rižu, pripazi da budu al dente, nikako prekuhani. Ako je potrebno, ječam prije kuhanja nekoliko sati natopi u vodi kako bi se vrijeme kuhanja smanjilo.
  4. Kuhan ječam i rižu dodaj u mahune, začini po želji i serviraj uz žlicu posnog kravljeg sira ili kiselog vrhnja smanjenog postotka masnoće.

Komentar zdrave Krave:  Kristinin recept za varivo s ječmom i integralnom rižom je vrlo dobro osmišljeno jelo jer sadrži niz nutricionistički vrijednih sastojaka, pored ostalog i ječam koji sadrži topiva vlakna koja djeluje na smanjenje kolesterola u krvi i tako umanjuju rizik od srčanih bolesti. Kombinacija mahuna, integralne riže, ječma i svježeg kravljeg sira ovom jelu garantira i punoću okusa. Jedini prigovor, budući da Zdrava Krava podržava upotrebu svježih sezonskih namirnica je što je Kristina upotrijebila smrznute mahune.

Posjeti missZDRAVA.hr