Uživanje u voćnom vinu može smanjiti razinu šećera u krvi

Guliver/Shutterstock
Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu pokazali su kako bioaktivni spojevi koji se nalaze u vinima proizvedenim od bobičastog voća mogu pomoći dijabetičarima u regulaciji šećera u krvi jer inhibiraju enzime koji su zaduženi za apsorpciju ugljikohidrata.
Vidi originalni članak

 Znanstvenici su ispitali nutritivnu vrijednost 19 različitih vrsta voćnih vina te zaključili kako je vino od borovnice u kombinaciji s kupinom nutritivno najbogatije te su proučavali djelovanje tog vina na enzime koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata.

U studiji je uspoređeno djelovanje vina i akarboze – lijeka s antihiperglikemijskim učinkom. Rezultati su pokazali kako voćno vino gotovo jednako kao i akraboza inhibira djelovanje enzima amilaze i glukozidaze.

Izvor: Journal of Food Science

Dobre vijesti za ljubitelje piva i one koji će to tek postati

Posjeti missZDRAVA.hr