Ukusni blagdanski prilog: Pečena mrkva s medom i češnjakom
Mrkva pečena u pećnici uvijek je odličan izbor priloga uz glavno jelo, a u nastavku teksta donosimo verziju koja uključuje još i češnjak te med, za savršeni, slatki okus.
Kako biste unijeli malo noviteta na blagdanski stol, probajte ovaj recept za slasnu mrkvu s medom i češnjakom.
Samo su četiri glavna sastojka i zasigurno ih imate. Zato, nemojte dugo dvojiti već se bacite na spremanje!
Sastojci:
- 1 kilogram mrkve
- 5 žlica maslaca
- 4 češnja češnjaka (samljevenih)
- 2 žlice meda
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice mljevene paprike
- svježi peršin (nasjeckan)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Veliki lim za pečenje lagano namaži uljem i stavi ga na stranu.
- Krajeve mrkve odreži i nareži ih na trećine.
- Na srednje jakoj vatri otopi maslac u tavi. Ulij med i uz stalno miješanje ga kuhaj dok se u potpunosti ne sjedine. Dodaj češnjak i kuhaj 30 sekundi uz miješanje.
- Dodaj mrkvu i ostavi da se umak zgusne. Miješaj tako da svaki komadić mrkve bude prekriven smjesom maslaca, meda i češnjaka.
- Mrkvu prebaci na lim za pečenje i poravnaj ju da svi komadi budu na jednoj razini kako bi se jednako ispekli.
- Peci ju 20 minuta ili dok mrkva ne postane meka na dodir vilice. Zadnje 2-3 minute pojačaj jačinu, ako želiš, kako bi rubovi mrkve dodatno porumenili i postali hrskavi.
- Po želji začini s malo soli i papra. Ukrasi peršinom.
Dobar tek!