Recept za tortu od sira bez pečenja i sa samo 240 kcal
Prenosimo recept za tortu od sira bez pečenja iz knjige 'GI kolači - slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijelog šećera', autora Emila Keršeka u izdanju Profila. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepeta u originalnoj i light varijanti.
Sastojci:
- Podloga:
- 15 dag piškota
- 12 dag maslaca
- Nadjev:
- 1 omot praška za kremu s okusom limuna
- 50 mg stevije
- 2 ml arome vanilije
- 2 žlice limunova soka
- 20 dag polumasnoga sirnog namaza
- 5 dl rashlađenog slatkog vrhnja
- Ukras
- 3 dag piškota
Priprema:
Na pladanj stavite ukrasnu podlogu za tortu i na nju obrub (26 cm).
- Piškote stavite u vrećicu za zamrzavanje, zatvorite pa prelazite valjkom da zdrobite piškote i dobijete vrlo sitne mrvice.
- Zagrijavajte maslac da se otopi.
- Dodajte mrvice od piškota i dobro izmiješajte.
- Smjesu stavite na ukrasnu podlogu za tortu unutar obruba kalupa.
- Razmažite žlicom da bude podjednako debela i dobro utisnite.
- Limunovu kremu priredite s vodom prema uputama na omotu i ostavite da bubri 10 minuta.
- Stavite na vatru i miješajte (ne smije proključati) da se smjesa ne stopi, a zatim neka se malo ohladi.
- Miješajući mikserom dodajte steviju i vaniliju, limunov sok i sir. Istucite slatko vrhnje i umiješajte kad se sirna smjesa počne stvrdnjavati.
- Nadjev od sira nanesite na podlogu od piškota i izravnajte površinu.
- Neka se torta hladi 3 sata u hladnjaku.
- Za ukras namrvite piškote i napravite hrpice po torti.
- Oprezno nožem odvojite tortu od obruba kalupa i odstranite ga.
- Naka torta bude na hladnome do posluživanja. Narežite je na 16 kriški.
Cheesecake od bundeve - jedini recept od bundeve koji ćeš ikad trebati
Prehrambene vrijednosti
- Energetska vrijednost 1 kriške: 240 kcal
- Ugljikohidrati: 9 g
- Bjelančevine : 4 g
- Masti: 20 g