Torta od kestena bez glutena, talijanski jesenski klasik
Torta od kestena je talijanski klasik
Ako ne volite preslatke slastice, ova torta, specijalitet sjeverne Italije, gotovo je slana, aromatizirana ružmarinom i pinjolima, a slatkoću joj daju grožđice. Kestenovo brašno sklono je zgrušavanju pa ga obavezno prosij. Ovaj recept je dio Grandmother Projecta, chefice Brooke Siem, tijekom kojeg se povezala s bakama diljem svijeta, piše Eating Well.
Sastojci:
- 2 žlice suhih krušnih mrvica
- ½ šalice grožđica
- 4 ½ šalice tople vode, trebat će vam u dva navrata pa najbolje podijelite u dvije čaše
- 4 šalice kestenovog brašna (prosijte ga prije upotrebe)
- 1 žličica soli
- ¼ šalice maslinovog ulja, plus 2 žličice
- 4 žlice pinjola, tostiranih, trebat će vam u dva navrata
- 2 žlice krupno nasjeckanog svježeg ružmarina.
Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za pečenje torte promjera 23 cm premažite uljem te pospite krušnim mrvicama.
- Grožđice stavite u malu zdjelu i prelijte s pola čaše tople vode. Pustite da nabubre deset minuta.
- Stavite kestenovo brašno i sol u posudu i zalijte s dvije čaše tople vode i 1/4 čaše ulja. Ocijedite grožđice i dodajte ih smjesi zajedno s dvije žlice pinjola i promiješajte. Tijesto će biti gusto, ali više tečno, poput otopljenog maslaca od kikirikija. Izlijte tijesto u kalup za pečenje. Pospite s ružmarinom i preostale dvije žlice pinjola te ih nježno utisnite u tijesto. Pospite s preostale dvije žlice ulja.
- Pecite tortu dok ne postane čvrsta, a njezina površina raspuknuta oko 35 do 40 minuta. Ohladite desetak minuta, zatim servirajte dok je kolač još topao.
- Na sobnoj temperaturi može stajati do četiri dana.
Kriška torte sadrži 194 kalorije.