Torta od kestena bez glutena, talijanski jesenski klasik

shutterstock Torta od kestena je talijanski klasik
Ako ne voliš preslatke slastice, ova torta, specijalitet sjeverne Italije, gotovo je slana, aromatizirana ružmarinom i pinjolima, a slatkoću joj daju grožđice. Kestenovo brašno sklono je zgrušavanju pa ga obavezno prosij. Ovaj recept je dio Grandmother Projecta, chefice Brooke Siem, tijekom kojeg se povezala s bakama diljem svijeta, piše Eating Well.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 2 žlice suhih krušnih mrvica
  • ½ šalice grožđica
  • 4 ½ šalice tople vode, trebat će ti u dva navrata pa najbolje podijeli u dvije čaše 
  • 4 šalice kestenovog brašna (prosij ga prije upotrebe)
  • 1 žličica soli
  • ¼ šalice maslinovog ulja, plus 2 žličice
  • 4 žlice pinjola, tostiranih, trebat će ti u dva navrata
  • 2 žlice krupno nasjeckanog svježeg ružmarina.

Samo sedam sastojaka Jednostavna čokoladna torta s narančama bez brašna

Priprema

  • Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za pečenje torte promjera 23 cm i premaži uljem te pospi krušnim mrvicama.
  • Grožđice stavi u malu zdjelu i prelij s pola čaše tople vode. Pusti da nabubre deset minuta.
  • Stavi kestenovo brašno i sol u posudu i zalij s dvije čaše tople vode i 1/4 čaše ulja. Ocijedi grožđice i dodaj ih smjesi zajedno s dvije žlice pinjola i promiješaj. Tijesto će biti gusto, ali više tečno, poput otopljenog maslaca od kikirikija. Izlije tijesto u kalup za pečenje. Pospi s ružmarinom i preostale dvije žlice pinjola te ih nježno utisni u tijesto. Pospi s preostale dvije žlice ulja.
  • Peci tortu dok ne postane čvrsta, a njezina površina raspuknuta oko 35 do 40 minuta. Ohladi desetak minuta, zatim serviraj dok je kolač još topao.
  • Na sobnoj temperaturi može stajati do četiri dana.

Kriška torte sadrži 194 kalorije.

posljednji pozdrav zimi Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta

Posjeti missZDRAVA.hr