Niskokalorična torta od jagoda bez glutena
Sastojci
- Biskvit: 4 jaja, 55 g šećera, 100 g, prašak za pečenje
- Krema od jagoda: 600 g jagoda, sok od limuna, 40 dcl slatkog vrhnja, 140 g šećera u prahu, 18 g želatine u prahu (3 vrećice)
- Dekoracija: 250 g jagoda, 1/2 zdjele želea od kupine, 2 pakiranja želatine u prahu
Priprema
Biskvit:
Zagrij pećnicu na 220 °C. Izmiksaj 4 žutanjka sa šećerom dok ne dobiješ pjenu. Od bjelanjaka napravi snijeg i umiješaj prašak za pečenje. U protvan stavi papir za pečenje, namasti ga maslacem i izlij smjesu pa stavi peći 10 minuta. Izvadi biskvit iz protvana i stavi ga na papir za pečenje.
Krema od jagoda:
Jagode smiksaj u mikseru uz dodatak soka od limuna. Izdvoji pet žlica dobivene smjese i pomiješaj sa želatinom u prahu, koju na kratko otopi u mikrovalnoj pećnici. Dobivenu smjesu pažljivo umješaj u ostatak kreme. Stuci slatko vrhnje i umiješaj u kremu.
Slaganje
Biskvit izreži tako da stane u kalup za torte i namoči ga višnjevačom ili likerom od jagoda. Stavi pola kreme od jagoda, dodaj jagode narezane na komade i na kraju dodaj ostatak kreme. Stavi da odstoji u zamrzivaču 1 do 2 sata. U međuvremenu, želatinu pripremi prema uputi na pakiranju i otopi u želeu od kupina. Dodaj ostatak polovica jagoda u mlačan žele. Prelij vrh torte želeom, jagode dodaj pažljivo i ponovo stavi u zamrzivač do sljedećeg dana. Dva sata prije serviranja izvadi tortu i stavi ju na pladanj za serviranje.
- Vrijeme pripreme: 45 min
- Vrijeme pečenja: 10 min u predzagrijanoj pećnici na 220° C
Prehrambene vrijednosti:
- Bjelančevine 2,2 g
- Masti 8,1 g
- Ugljikohidrati 27,4 g
- Kcal 186