Tamna čokolada kao ‘superhrana’ - evo kako odabrati pravu
Tamna čokolada je više od samo dekadentne poslastice - ona je također puna antioksidansa i spojeva koji poboljšavaju raspoloženje. Saznajte na kojih devet stvari prema Healthu trebate pripaziti prilikom odabira tamne čokolade.
Birajte tamnu čokoladu sa 70 % kakaa ili više
Što je veći postotak kakaa, to je čokolada zdravija. Više kakaa (najmanje barem 70 %) znači da ima manje mjesta za aditive poput šećera ili drugih aroma. Veći udio kakaa također znači da je bogatija antioksidansima i ima više hranjivih tvari poput vlakana, željeza i magnezija.
Dodani šećer neka bude minimalan
Teško ćete pronaći čak i tamnu čokoladu s nula grama dodanog šećera - ali manje količine šećera su bolje. Ciljajte na osam grama šećera ili manje po porciji. Druga je mogućnost odabrati marke koje koriste rafinirane alternative šećeru poput kokosovog šećera ili datulja.
Kratak popis sastojaka
Prva stvar na popisu kvalitetne tamne čokolade trebao bi biti kakao. "Neke od najboljih čokolada imaju samo dva ili tri sastojka - kakao, kakao maslac i možda malo sladila ili vanilije. Što je popis kraći, veća je vjerojatnost da ćete dobiti pravu čokoladu, a ne prerađenu lažnu kopiju", rekla je dijetetičarka Maegan Ratliff.
Drugi aditivi - poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, aspartama, sukraloze ili čak sojinog lecitina - nisu apsolutno neophodni i samo će umanjiti nutritivnu vrijednost čokolade.
Obratite pozornost na teške metale
Neke vrste čokolade, među kojima je i tamna, sadrže male količine kadmija i olova. Ne postoji pravi način da budete sigurni da čokolada ne sadrži teške metale, ali postoje načini za smanjenje rizika, poput jedenja čokolade samo povremeno i uzimanja tamne čokolade s nešto nižim postotkom kakaa (recimo sa 70 % u odnosu na onu od 80 % kakaa).
Također važno: Djeca i trudnice trebaju izbjegavati tamnu čokoladu ili drastično ograničiti količinu koju jedu.
Preskočite tamnu čokoladu koja sadrži mlijeko
Visokokvalitetna tamna čokolada obično ne sadrži mlijeko, ali neke komercijalno proizvedene čokolade mogu ga sadržavati. Iako postoje razna istraživanja na ovu temu, neka sugeriraju da mlijeko može smanjiti antioksidativni kapacitet čokolade za čak 30 %. U drugim, novijim istraživanjima, mlijeko nije imalo utjecaja na sadržaj fenola ili antioksidativni kapacitet čokolade.
Obratite pažnju i na vlakna
Tamna čokolada zapravo može biti prilično dobar izvor vlakana. Samo 30 grama tamne čokolade sa 70 do 85 % udjela kakaa sadrži nešto više od tri grama vlakana.
Odaberite nealkalizirane čokolade
Alkalizirana čokolada - poznato i kao Dutch processed - može dati čokoladi blaži okus, ali to ima svoju cijenu: može smanjiti sadržaj antioksidansa i flavonola u tamnoj čokoladi. "Ako jedete tamnu čokoladu zbog zdravstvenih prednosti, preskočite one na kojima piše da su obrađene lužinama.", rekla je dijetetičarka Samantha Peterson.
Pazite na dekadentne dodatke
Karamela, nugat, maslac od kikirikija - ovi ukusni dodaci čokoladi mogu značajno povećati sadržaj šećera i drugih aditiva. Kako bi vaša poslastica bila što zdravija i hranjivija, odaberite običnu tamnu čokoladu.
Pokušajte kupovati organske marke
Kakao se često uzgaja u tropskim regijama s velikom upotrebom pesticida, ali organske opcije mogu pomoći u smanjenju tog toksičnog opterećenja. "Potražite pečat ili natpis 'organski'", dodala je Peterson.