Svečana završnica "Kruh godine 2011"
Dodjela zahvalnica za zdrav i kvalitetan proizvod
Domjenak povodom završetka projekta "Kruh godine 2011" te svečana dodjela zahvalnica polufinalistima i finalistima kao i statue "Kruh godine 2011" pobjedniku, održan je u četvrtak 8. prosinca. U prisutnosti partnera projekta, sponzora, članova stručnog žirija i sudionika samog projekta, urednica Zdrave Krave, Jasna Duspara, nakon pozdravnog govora i kratke prezentacije projekta, uručila je zahvalnice finalistima.
Perica Gavran, voditelj službe marketinga Zagrebačkih pekara Klara primio je zahvalnicu za trećeplasirani raženi kruh Natura, Tomislav Đuričin, direktor Bio-Zrna za drugoplasirani Kayu kruh, a Dinko Omrčen, vlasnik i direktor Stil pekarni za Punozrnati kruh koji je osvojio prvo mjesto u izboru "Kruh godine 2011". Gospodin Dinko Omrčen primio je i statuu "Kruh godine 2011", kao priznanje za kvalitetu Punozrnatog kruha Stil pekarni.
Zahvalnice su uručene i ostalim pekarnama koje su sa svojim kruhovima ušle u polufinale izbora. Više o nominiranim kruhovima u užem izboru pročitaj ovdje.
Važnost konzumiranja zdravog kruha
Urednica portala Zdrava Krava, Jasna Duspara, u pozdravnom je govoru zahvalila stručnom žiriju, partnerima projekta - klubu Gastronomada i Vitaminoteci, generalnom sponzoru PIK-u, sponzorima Lidl-u i di-go-u te sudionicima projekta bez kojih on ne bi zaživio.
'Projektom "Kruh godine 2011" željeli smo podići svjesnost o važnosti konzumiranja zdravog i ukusnog kruha svaki dan, potaknuti pekarsku struku na proizvodnju što kvalitetnijeg kruha, popularizirati pripremu kruha u vlastitoj pećnici, kao i istaknuti važnost redovitog doručka.
Čestitam svim pekarnama koje su nominirale svoj kruh. Zaslužuju priznanje i za mene su svi pobjednici jer su pokazali želju za podizanjem kvalitete te svjesnost o konzumiranju zdravog kruha', istaknula je Jasna Duspara.
Posebnost Punozrnatog kruha
Darija Vranešić Bender, članica stručnog žirija objasnila je zašto je žiri najveći broj glasova dao upravo Punozrnatom kruhu.
'Svi nominirani kruhovi bili su ukusni i kvalitetni, tako da pred nama nije bio jednostavan zadatak selekcije finalista, no konačnu odluku donijeli su ipak čitatelji. Posebnost Punozrnatog kruha je kiselo tijesto koje je napravljeno u pekarni Stil, kruh ima visoki udio žitarica i sjemenki te je bogat vlaknima', rekla je nutricionistica Darija Vranešić Bender.
Vlasnik i direktor Stil pekarni, Dinko Omrčen zahvalio se na priznanju te je istaknuo važnost stručnog žirija pri jednom ovakvom izboru.
'Oduševljen sam stručnošću projekta jer je ovo prvi put da su u izboru sudjelovali nutricionisti, liječnici i kuhari - s te nam strane priznanje jako puno znači. Naš je kruh napravljen od domaće proizvedenog kiselog tijesta i ima produljenu trajnost, što je također bio jedan od važnih faktora prilikom odabira Kruha godine 2011', izjavio je Dinko Omrčen.
Potraži knjigu "Kruh naš"!
Kao rezultat projekta "Kruh godine 2011" predstavljena je i suradnja VBZ-a, Stil pekarni i Zdrave Krave. Nataša Barta Paripović, voditeljica posebnih projekata nakladničke kuće VBZ predstavila je knjigu ''Kruh naš'', autora Predraga Matvejevića koja je od 7. prosinca dostupna na svim kioscima po posebnoj cijeni od 39,90 kuna.
Knjigu je preporučila Zdrava Krava, a uz nju dolazi i kupon za popust od 50 posto na kupovinu jednodnevnih pekarskih proizvoda u Stil pekarnama.
Osim članova stručnog žirija - nutricionistice, dr. sc. Darije Vranešić Bender i liječnika, prof. dr. sc. Željka Krznarića, predstavnika VBZ-a, nominiranih i nagrađenih pekara, tvrtke di-go i Eko Klas, domjenku su prisustvovali i predstavnici tvrtke PIK, generalnog sponzora projekta. Prisutni su tako, uz pobjednički kruh te pekarske proizvode Stil pekarni mogli kušati i suhomesnate proizvode PIK-a.
Više o samom projektu...
Podsjetimo, projekt "Kruh godine 2011", kojim se želi podići svjesnost o važnosti konzumiranja zdravog i ukusnog kruha svaki dan ove je godine održan po prvi puta. Nominirani kruhovi trebali su zadovoljiti tri glavna kriterija – usklađenost s Pravilnikom o pekarskim proizvodima, zdravstvene i nutritivne karakteristike kruha te okus kruha.
Od 17 pristiglih prijava za projekt, stručni žiri napravio je uži izbor u koji je ušlo deset vrsti kruha, a nakon degustacije u Klubu Gastronomada svoj izbor je suzio na tri polufinalista. Dalje su o pobjedniku odlučivali čitatelji Zdrave Krave, koji su glasovima podržali svoje favorite. S obzirom da su Punozrnati kruh i Kayu kruh imali jednak broj ukupnih bodova koji su se dobili zbrajanjem glasova čitatelja i stručnog žirija, prvo mjesto osvojio je kruh koji je bolje ocijenjen od strane žirija - Punizrnati kruh od Stil pekarni.
Više o projektu "Kruh godine 2011" i specijalu povodom projekta pročitaj ovdje.