Što još osim alkohola uzrokuje masnu jetru?
Bolest nealkoholne masne jetre uzrok je čak 75 posto kroničnih bolesti jetre, a osobito zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok kronične bolesti jetre u djece.
Bolest koja uzima sve više maha
Ako se ne liječi, prvenstveno promjenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetre te pogoršati ostale oblike kroničnog oboljenja jetre. "Učestalost ove bolesti u populaciji rapidno raste kao što raste i učestalost rizičnih čimbenika za ovu bolest. To su na prvom mjestu debljina, šećerna bolest tipa 2, poremećaji lipida, hipertenzija. Bolest se najčešće javlja u dobi od 40-50 godina i čini se da je podjednako prisutna u oba spola. U djece je bolest češća u djevojčica", objašnjava stručnjak gastroenterolog.
Šećer uzrokuje masnu nealkoholnu jetre
Većina bolesnika s bolešću nealkoholne masne jetre nema simptoma. Međutim, u izraženijim oblicima bolesti mogu se osjetiti simptomi poput umora, slabosti i malaksalosti te osjećaja tupe boli pod desnim rebrenim lukom.
"Unos zaslađenih pića povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre iz razloga što se masnoća akumulira u jetri zbog učinka fruktoze iz takvih napitaka koja potiče stvaranje masnoće. Dodatno, akumulaciju masti u jetri povećava i unos aspartama te karamel bojila koja gazirana pića sadrže, a povezuju se s povećanjem inzulinske rezistencije i upale u organizmu", objašnjava nutricionistica i kaže da dva tipa prehrane igraju važnu ulogu u dijetoterapijskom pristupu, a radi se o Mediteranskoj prehrani i DASH dijeti.
Što konzumirati za zdravlje jetre
Jetra proizvodi enzime koji koriste svim organima. Jedi namirnice bogate sumporom poput prokulice, kupusa i brokula za što veću proizvodnju zdravih jetrenih enzima. Ujedno se preporuča i dodavanje peršina pri pripremi jela jer su određena istraživanja pokazala kako miristicin, hlapnjivo ulje iz peršina ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru. Preporučuje se i gorko zeleno lisnato povrće, cikla, celer, đumbir, limun, ananas i jabuke. Jedno od glavnih pravila detoksikacijske dijete za čišćenje jetre je piti puno vode, a izbaciti alkohol i kofein te sokove s dodanim šećerom.