Spužvasti kolač s preljevom od šumskog voća
Spužvasti kolač u zdravijoj varijanti izvorno je autorski recept naše čitateljice Kristine Grofelnik. U Kristinin recept idu svježe borovnice ili maline, budući da im nije sezona preporučujemo da upotrijebiš smrznuto šumsko voće.
Sastojci
- 3 jaja
- 2 žlice maslaca
- šalica jogurta
- šalica smeđeg šećera
- vanilija burbon
- prstohvat soli
- 2 šalice integralnog brašna
- šalica običnog brašna
- šalica mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo bez aluminija
- 250 g odmrznutog šumskog voća ili svježeg ako nađeš
- 3 žlice smeđeg šećera
Priprema
- Pjenasto umuti jaja sa šećerom i solju te polako dodaj jogurt.
- S kuhačom pažljivo umiješaj obje vrste brašna i mljevene orahe dok se ravnomjerno ne rasporede.
- Maslac otopi na vatri te ga dodaj u smjesu.
- Dodaj prašak za pecivo te začine po želji.
- Rasporedi po prethodno nauljenom kalupu
- Voće izblendaj u kašicu te ga zagrijavaj na vatri sa šećerom dok se kašica malo ne reducira.
- Kašicu rasporedi po površini nepečenog kolača te pomoću noža ucrtaj željene oblike.
- Kolač peci na 180 stupnjeva oko 45 minuta.