Špageti s češnjakom i čili papričicama
Ovo je izgledom najjednostavnije, najbrže i jedno od najjeftinijih jela koje možeš priremiti za ručak. Zvuči banalno, no znaš li zapravo pripremiti špagete "aglio, olio e peperoncino", odnosno s češnjakom, maslinovim uljem i čili papričicama?
Brzo, jednostavno i ukusno jelo!
Za ovaj tradicionalan talijanski recept svatko čuva svoj tajni omjer i vrstu papričica. Ono što trebaš znati je da moraš kupiti kvalitetne špagete.
Vrlo često se kod nas na žalost prodaju špageti napravljeni od običnog bijelog brašna s malo durum pšenice i obojani kurkumom. Da, ti jesu jeftiniji ali su okusom itekako lošiji od onih napravljenih od kvalitetne durum pšenice. Zato čitaj mala slova na deklaracijama. Meni je važno što kupujem, a nadam se i tebi!
Dakle, za dobre špagete aglio olio i peperoncino bitni su dobri špageti.
Svježi peperoncino (čili papričica) je kompleksniji ukusom i manje ljut od suhog pa je i to jedan od nezamjenjivih sastojaka ovog jela. Dobro maslinovo ulje i domaći češnjak - sve su to namirnice koje možeš bez problema pronaći u ovo doba godine. Probaj, vidjet ćeš da će ti se svidjeti.
Ako i nisi vična kuhanju zapamti ovo i sigurna sam da ćeš napraviti dobro jelo. Omjere peperoncina i češnjaka možeš mijenjati po svojoj želji. Ovo je moja varijanta.
Isprobaj recept za špagete sa češnjakom, maslinovim uljem i peperoncinom!
Sastojci za 2 osobe
- 160 g špageta
- 2 režnja češnjaka
- 1 svježa čili papričica
- 1 žlica svježeg nasjeckanog peršina
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s češnjakom, maslinovim uljem i peperoncinom.
Priprema s guštom - Stavi kuhati vodu za špagete.
- Očisti češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
- Nasjeckaj peršin.
- Očisti peperoncino od koštica. Koštice ne koristi jer su previše ljute. Isjeckaj papričicu na sitno.
- Na jako laganoj vatri zagrij na tavi osam žlica maslinovog ulja. Zagrijavaj ga ali ne smije doći do točke vrelišta. Bitno je samo da je toplo. Ovo možeš postići i držanjem tave u zraku sedam, osam centimetara iznad vatre.
- Dodaj zagrijanom maslinovom ulju nasjeckani češnjak i peperoncino (čili papričicu).
- Mješaj oko minutu na laganoj vatri. Ugasi vatru i ostavi sa strane neka se malo marinira, zatim dodaj peršin i sve dobro pomiješaj.
- Stavi kuhati špagete u dobro posoljenu vrelu vodu.
- Špageti moraju biti kuhani "al dente".
- Dodaj pola dl vode u kojoj su se kuhali špageti u maslinovo ulje s češnjakom, peperoncinom (čili papričicom) i peršinom.
- Dodaj špagete i sve dobro promiješaj. Ako nije dovoljno slano dodaj još malo soli. Posluži vruće. Dobar tek!
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- Očisti češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
- Nasjeckaj peršin.
- Očisti peperoncino od koštica. Koštice ne koristi jer su previše ljute. Isjeckaj papričicu na sitno.
- Na jako laganoj vatri zagrij na tavi osam žlica maslinovog ulja. Zagrijavaj ga ali ne smije doći do točke vrelišta. Bitno je samo da je toplo. Ovo možeš postići i držanjem tave u zraku sedam, osam centimetara iznad vatre.
- Dodaj zagrijanom maslinovom ulju nasjeckani češnjak i peperoncino (čili papričicu).
- Mješaj oko minutu na laganoj vatri. Ugasi vatru i ostavi sa strane neka se malo marinira, zatim dodaj peršin i sve dobro pomiješaj.
- Stavi kuhati špagete u dobro posoljenu vrelu vodu.
- Špageti moraju biti kuhani "al dente".
- Dodaj pola dl vode u kojoj su se kuhali špageti u maslinovo ulje s češnjakom, peperoncinom (čili papričicom) i peršinom.
- Dodaj špagete i sve dobro promiješaj. Ako nije dovoljno slano dodaj još malo soli. Posluži vruće. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela