Sirove strasti Nade Rocco
"Živa hrana najbolje hrani naše stanice, a ne mrtva hrana puna aditiva, pesticida, hormona i ostalih kemikalija koje se koriste u konvencionalnom uzgoju i proizvodnji", kaže glumica Nada Rocco koja je prošle jeseni počela jesti isključivo sirovo.
Samo 20 posto kuhane hrane dnevno
Bila je inspirirana knjigama i predavanjima najistaknutije suvremene zagovornice sirove prehrane Victorije Boutenko, kao i knjigama pionira sirovojedstva, američkog liječnika dr. Normana Walkera. Nakon četiri mjeseca u prehranu je ipak vratila oko 20 posto kuhanih namirnica, na što ju je potaknuo program detoksikacije dr. Alejandra Jungera opisan u knjizi "Clean".
"Čitajući razne knjige i kroz vlastito dugogodišnje iskustvo u proučavanju zdrave prehrane, došla sam do svog idealnog jelovnika: za doručak pijem smoothie od izmiksanog voća i povrća, navečer svježi sok iz sokovnika, a u međuvremenu jedem puno svježeg voća i povrća te jedan kuhani obrok od cjelovitih žitarica i mahunarki, s hladnoprešanim uljima i začinima. Izbor namirnica prilagođavam uvijek godišnjem dobu i stanju svog organizma", kaže Nada Rocco te ističe kako prednost uvijek daje namirnicama iz organskog uzgoja.
Uz sok od kelja riješila se osteoporoze
"Kad sam prešla na sirove organski uzgojene namirnice, već nakon kratkog vremena osjetila sam da nisam više umorna, postala sam izdržljivija i imam više snage, izgledam i osjećam se mlađe, koncentracija mi je bolja i imunitet snažniji.
Pražnjenje crijeva nikad mi nije bilo redovitije i lagodnije, a poznato je da je dobra probava temelj zdravlja. Uz to sam izgubila naslage sala i tijelo mi je postalo vitkije, a nemam ni potrebu za prejedanjem navečer jer nisam gladna.
Sve moje alergije su nestale, a pretrage su pokazale da mi je krvna slika savršena. I najvažnije od svega, nemam više osteoporozu, što je potvrđeno rentgenskim snimkama", kaže o promjenama koje je doživjela uz sirovu hranu.
Svojim najjačim oružjem za pobjedu nad osteoporozom smatra sirovi kelj, za koji kaže da sadrži najveću količinu najkvalitetnijeg kalcija koji se lako ugrađuje u naše kosti, za razliku od kalcija u tabletama, koji umjesto da ojača kosti, navodno dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca.
Smoothie od kelja
Sastojci:
- 3 lista kelja
- 2 šnitice ananasa
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- sok iscijeđen iz 1 cm svježeg đumbira, oguljenog i naribanog
- sok pola limuna
- 1 banana
- 1 žličica cimeta
- 1 šalica filtrirane vode
- 1 žličica ulja konoplje
- prstohvat alfa-alfa klica za ukras
Priprema:
Sve sastojke stavi u blender, dobro izmiksaj, ukrasi klicama i uživaj u kalciju iz kelja!
Koktel 'Volim klorofil'
Sastojci:
- 2 rukohvata špinata
- 2 mrkve
- 1 cikla
- 1 jabuka
- 1/2 oguljenog limuna
Priprema:
Sve sastojke stavi u sokovnik i iscijeđeni sok najbolje popij odmah. Svoje verzije ovog soka kreiraj sama s namirnicama koje najviše voliš.
Super-hrana na jelovniku
U jelovniku Nade Rocco važno mjesto ima i takozvana super-hrana: spirulina i razne druge alge, zelena magma, goji bobice, maca, aloe vera, probiotički dodaci prehrani, klice, polen, med, matična mliječ i propolis, đumbir i tako dalje.
Svima preporučuje da barem do podneva jedu samo sirovu hranu, osobito voće, jer to najviše odgovara našem organizmu.
Ona uz razno voće u svoje bogate jutarnje smoothije dodaje lišće kelja, blitve, špinata ili cikle, začine poput cimeta te sjemenke suncokreta, buče, lana ili sezama, svježe samljevene u mlincu za kavu.
Uz smoothie još gricka bademe i orahe, preko noći namočene u vodi. Tako dobije bogat i hranjiv obrok, koji ju dugo drži sitom, ali i laganom i punom energije.
"Orasi su najbolji izvor bjelančevina. Neki kažu da su idealna zamjena za meso, ali ja mislim da je zapravo meso zamjena za orahe", napominje.
Život u skladu s prirodom
Osim što se zdravo hrani, Nada Rocco ima životni stil koji je u još mnogim svojim aspektima zdrav i prirodan: pije puno vode i kod kuće ima ugrađen pročišćivač s ionizatorom; koristi ekološka sredstva za čišćenje kućanstva i prirodnu kozmetiku koju često i sama napravi.
Pazi da svome tijelu omogući dovoljno sna i odmora; fizički je aktivna - planinari i redovito vježba Do-In; u slučaju zdravstvenih problema uvijek daje prednost prirodnim, alternativnim metodama liječnja, a izbjegava uzimanje konvencionalnih lijekova.
Kao važan dio takvog pristupa životu ističe i optimizam i nastojanje da živi ovdje i sada, ne opterećujući se prošlošću i budućnošću, i da uživa u svakom trenutku. "Divno je biti okružen prijateljima i živjeti u skladu sa sobom, svojom obitelji i okolinom", dodaje.
Svoja iskustva sa sirovom hranom Nada Rocco opisala je u knjizi "Moje sirove strasti" koju još uvijek obogaćuje novim saznanjima i receptima.
Donosimo ti nekoliko njezinih recepata za sirove specijalitete, a u fotogaleriji možeš vidjeti kako oni izgledaju na fotografijama Damira Fabijanića iz časopisa za kulturu stola Iće&Piće.
Mlijeko od orašastih plodova
Sastojci:
- 1 šalica orašastih plodova i sjemenki po želji: badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića, suncokretovih ili bučnih sjemenki
- 2 šalice filtrirane vode
- 2-3 datulje
- prstohvat morske soli
Priprema:
Orašaste plodove i sjemenke preko noći namoči u vodi pa sve sastojke dobro izmiksaj u blenderu da dobiješ glatku smjesu. Procijedi smjesu kroz posebnu vrećicu za izradu mlijeka od orašastih plodova, a možeš upotrijebiti i vrećicu za pranje osjetljivog rublja. Ako u osnovnu smjesu dodaš više vode dobit ćeš mlijeko od orašastih plodova, s manje vode je to vrhnje, a ono što ostane nakon cijeđenja je pire.
Punjeni avokado
Sastojci:
- 1 avokado
- 2 prstohvata alfa-alfa klica
- 1/2 banane
- 1 žlica pirea od badema
- 1 žlica tamarija
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 listića bosiljka
- 1 žličica kurkume
Priprema:
Avokado oguli, prepolovi i izvadi košticu. U svaku polovicu stavi prstohvat alfa-alfa klica, a ostale sastojke izmiksaj u blenderu pa prelij preko avokada.
Punjene datulje
Iz datulja izvadi koštice i na njihovo mjesto utisni polovice oraha, pospi cimetom i zalij s malo bademovog vrhnja.