Torta od šumskog voća i bijele čokolade
bio&bio proslavio je svoj 16. rođendan i tim povodom priredio proslavu u bistrou Zrno na kojoj je kuhao popularni veganski chef i Instagram zvijezda Gaz Oakley (UK). Tim povodom Planetopija i Makronova izdali su kuharicu "Vegan 100 posto", Gaza Oakleya. Mi ti donosimo recept za tortu iz njegove kuharice. Možeš napraviti jednu ili više malih tortica.
Sastojci za 6 do 8 osoba ili 6 do 8 malih torti:
Za podlogu:
- 260 g (1 1/2 šalice) datulja bez koštica
- 120 g (1 šalica) mljevenih badema
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Za kremu:
- 340 g (2 1/2 šalice) sirovih indijskih oraščića, namočenih u vodi barem sat vremena
- 150 g (3/4 šalice) kokosovog ulja, topljenog
- 60 ml (1/4 šalice) bademovog mlijeka
- 1 x 400 ml konzerva kokosovog mlijeka
- 5 žlica agavinog sirupa
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 260 g (1 1/2 šalice) smrznutog šumskog voća
Dodaci:
- sirova bijela čokolada s malinama
- svježe šumsko voće
- svježi listovi mente
Priprema:
- Ako praviš odvojene tortice, obloži pliticu za pečenje masnim papirom i stavi 6 ili 8 prstenova od nehrđajućeg čelika od 8 cm na njega.
- Napravi dovoljno mjesta u zamrzivaču za pliticu. Ako radiš jednu tortu, obloži kalup od 23 cm masnim papirom.
- Najprije napravi podlogu.
- Dodaj sve sastojke u blender i blendaj dok mješavina ne postane glatka i ne počne se lijepiti.
- Mješavinu utisni u kalupe debljine otprilike 1 cm. Hladi u zamrzivaču dok praviš nadjev.
- Očisti blender, zatim dodaj ocijeđene namočene indijske oraščiće i blendaj dok ih posve ne usitniš. Dodaj ostatak sastojaka, osim šumskog voća i blendaj dok ne dobiješ gustu kremastu mješavinu. Pazi da bude potpuno glatka, zatim je stavite u veliku zdjelu.
- Očisti blender, stavi u njega šumsko voće i blendaj dok ne bude mekano. Stavi sito preko zdjele s nadjevom i prelij voće preko njega kako bi uklonila sjemenke. Lagano umiješaj voće u nadjev da postigneš efekt valova.
- Ulij ovu mješavinu u kalupe i stavi u zamrzivač na nekoliko sati da se stvrdne.
- Izvadi torte iz zamrzivača oko 20 minuta prije posluživanja kako bi imala vremena ukrasiti ih i da se lagano opuste – torta će biti vrlo tvrda ako je pokušaš jesti čim je izvadiš iz zamrzivača!
- Ako si koristila male kalupe, namoči kuhinjsku krpu vrelom vodom i omotaj je oko svakog kalupa kada izvadiš torte iz zamrzivača. To će otpustiti rubove i bit će ih lakše izvaditi.
- Posluži tortu s komadićima sirove bijele čokolade s malinama, svježim šumskim voćem i nekoliko listova svježe mente.