Jednostavna sirova torta s kremom od jagoda i čokolade
Za ovu tortu su ti potrebne datulje, orašasti plodovi, avokado, med ili agavin sirup, kakao, kokosovo ulje i naravno svježe jagode. Ova torta izgleda vrlo lijepo jer jagode sjajno pristaju uz tamnu ukusnu podlogu.
Sastojci
Za podlogu:
- 20 datulja
- 110 g mljevenih orašastih plodova (bademi, prženi lješnjaci ili orasi)
Za kremu:
- 1 zreli avokado
- 30 do 40 g meda ili agavinog sirupa (probaj kremu i dodaj još sladila ako ti nije dovoljno, ovisit će o jagodama)
- 10 g kakaa
- pola žlice kokosova ulja
- prstohvat soli
- 500 g jagoda (300 g u kremu) 200 g za ukras
Priprema
- Datulje očistite od koštica pa ih zalijte s vrućom vodom i ostavite ih da se namaču 15-ak minuta. Ocijedite ih (ali ne skroz kako vam podloga kad dodate orašaste plodove ne bi bila suha). Dodajte mljevene orašaste plodove. Spojite sve u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu smjesu utisnite u kalup promjera 18 cm.
- Kremu pripremite tako da očistite zreli avokado (treba biti blago mekan na dodir). Stavite ga u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima za kremu i izblendajte. Probajte kremu - provjerite je li dovoljno slatka, ako nije, dodajte još meda. Kremu premažite preko podloge i stavite je u hladnjak barem sat vremena.
- Poslužite po želji uz pržene orašaste plodove ili svježe voće, a možete pripremiti i domaći čokoladni preljev tako da pomiješate jednu žlicu otopljenog kokosova ulja (malo ga zagrijte samo da se otopi) s gorkim kakaom.