Jednostavna sirova torta s kremom od jagoda i čokolade
Sastojci
Za podlogu:
- 20 datulja
- 110 g mljevenih orašastih plodova (bademi, prženi lješnjaci ili orasi)
Za kremu:
- 1 zreli avokado
- 30 do 40 g meda ili agavinog sirupa (probaj kremu i dodaj još sladila ako ti nije dovoljno, ovisit će o jagodama)
- 10 g kakaa
- pola žlice kokosova ulja
- prstohvat soli
- 500 g jagoda (300 g u kremu) 200 g za ukras
Priprema
Datulje očisti od koštica pa ih zalij s vrućom vodom i ostavi ih da se namaču 15-ak minuta. Ocijedi ih od vode (ali ne skroz kako ti podloga kad dodaš orašaste plodove ne bi bila suha). Dodaj mljevene orašaste plodove. Spoji sve u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu smjesu utisni u kalup promjera 18 cm.
Kremu pripremi tako da očistiš zreli avokado (treba biti blago mekan na dodir). Stavi ga u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima za kremu i izblendaj. Probaj kremu - provjeri je li dovoljno slatka, ako nije, dodaj još meda. Kremu premaži preko podloge i stavi je u hladnjak barem sat vremena.
Posluži po želji, uz pržene lješnjake ili svježe voće, a može pripremiti i domaći čokoladni preljev tako da pomiješaš jednu žlicu otopljenog kokosova ulja (malo ga zagrij samo da se otopi) s gorkim kakaom.