Zašto tvoje zdravlje i raspoloženje počinje u crijevima?
Kod prelaska sa prehrane s niskim udjelom vlakna na prehranu s visokim udjelom vlakana u vrlo kratkom periodu se mogu uočiti razlike u probavnom sustavu. Emeran Mayer, gastroenterolog, neuroznanstvenik i autor knjige 'The Mind-Gut Connection', u svojoj knjizi objašnjava da postoje trilijuni bakterija koje utječu na sve, od raspoloženja, uma i misli - čak i na to kako mozak stari i razvija se. Većina dobrih bakterija nalazi se u crijevima, a one imaju veliki utjecaj na naše zdravlje i raspoloženje. Upravo su vlakna važan izvor hrane za te bakterije. U nastavku donosimo koju hranu bogatu vlaknima možeš dodati u svoju prehranu kako bi održala zdravlje cijelog tijela.
Četiri kategorije hrane s visokim udjelom vlakna
Bogati izvori vlakana i antioksidansa su raznoliko povrće, cjelovite žitarice, voće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Kada god je to moguće, biraj organski uzgojene sljedeće namirnice:
- Povrće: Pola šalice (kuhanog ili sirovog) povrća obično sadrži 2-4 grama prehrambenih vlakana.
- Cjelovite žitarice: Pola šalice žitarica također osigurava 2-4 grama prehrambenih vlakana (primjerice smeđa riža, quinoa, bulgur, proso, heljda, ječam, pira i zob).
- Mahunarke: Kuhani sušeni grah, grašak i leća su koncentrirani izvori vlakana, sa 6-8 grama na pola šalice.
- Orašasti plodovi i sjemenke: konzumacija nekoliko oraha ili sjemenki lana od 1,5 grama osigurava oko 3 grama vlakana.
Pročitaj koje sve namirnice su bogate vlaknima.