Savjet nutricionista: što jesti za vidljive rezultate ako vježbaš u teretani

Thinkstock
Kako bi postigla željene rezultate u teretani važno je znati što treba jesti prije, a što poslije treninga. Osim toga, potrebno je pravilno rasporediti obroke pa tako nije preporučjivo jesti pred sam trening nego barem 30 do 50 minuta prije vježbanja.
Vidi originalni članak

Obrok sat vremena prije treninga osigurat će energiju koja ti je prijeko potrebna za izvođenje vježbi, a pritom treba paziti na količinu kako se ne bi velika količina energije trošila na probavljanje ogromne porcije hrane. Nakon napornog vježbanja u teretani mišiće treba nahraniti i obnoviti zalihe energije. 

"Prije treninga pojedi manji ugljikohidratni obrok u kombinaciji s tekućinom (sendvič ili pecivo sa svježe cijeđenim sokom od naranče ili vodom). Nakon treninga, najbolje unutar 30 minuta, pojedi manji obrok bogat bjelančevinama i brzoiskoristivim ugljikohidratima, poput jogurta i peciva ili banane i mlijeka. Tako ćeš tijelu osigurati konstantnu energiju i neće doći do iskorištavanja zaliha iz mišića",  rekla je nutricionistica. Osim kvalitetnog doručka i uravnotežene prehrane za dobre rezultate  vježbanja u teretani bitno je i ono u čemu vježbaš. Prilikom treninga trebaš nositi kvalitetnu odjeću i obuću koja će ti omogućiti da se nesputano krećeš i da ti koža može "disati", a tenisice ti nogu pa tako i cijelo tijelo trebaju držati stabilnim. Ako dvojiš koji od brojnih brandova odabrati, odluči se za Reebok čija je sportska linija udobna i kvalitetna.

Što jesti za uravnotežen doručak?

Mnogi ujutro u teretani odrade kratki trening te jutarnje vježbanje smatraju jednako važnim kao i doručak. No, često su postavljaju pitanje koji doručak će osigurati energiju u prvom dijelu dana, a da ne poveća tjelesnu masu.  "Najbolje je pojesti nešto lagano i brzo za početak dana pa su muesliji odličan izbor. Moguće je kombinirati zobene, pirove, ječmene pahuljice i suho voće, orašasto voće i sjemenke (bundevine i suncokretove). Mogu se konzumirati u kombinaciji s dva decilitra jogurta ili mlijeka te dodati i sezonsko voće. Sve sastojke možeš staviti i u blender pa pripremiti doručak koji ćeš ponijeti sa sobom i popiti. Ako imaš više vremena možeš si složiti fritaju sa sezonskim povrćem, namazati dvije kriške kruha s namazom od slanutka ili graha te popiti svježe cijeđeni sok od naranče ili grejpa", savjetovala je nutricionistica.

U kojem dijelu dana jesti ugljikohidrate, a u kojem proteine?

Preporučuje se jesti ugljikohidrate u prvoj polovici dana, a pretežito proteine u drugoj polovici dana. Može se jesti i nakon 18 sati, ali svakako treba izbjegavati obilne obroke dva sata prije spavanja. Stoga je trening najbolje odraditi ujutro ili izbjegavati isti nakon 20 sati. Naime, hrana konzumirana prije treninga neće umanjiti osjećaj gladi nakon treninga jer se nakon vježbanja često javlja osjećaj gladi zbog nedostatka glikogena (zaliha šećera).

Napitak poslije vježbanja

Nakon treninga preporučuje se popiti i proteinsko-ugljikohidratni pripravak za oporavak mišića. Stoga u nastavku donosimo recept za napitak za oporvak nakon vježbanja koji sadrži banane, zelenu pšenicu, bademe, steviju i vodu. 

Banana sadrži škrob koji će razgradnjom u probavnom sustavu u konačnici dovesti do oslobađanja glukoze koja je mišićima potrebna kao izvor energije za oporavak nakon treninga ili za nadomjestak potrošenog glikogena. Malo glukoze ne znači debljanje, nego obnovu zaliha energije za uspješan sljedeći trening.

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 žličica zelene pšenice
  • 5 do 6 badema
  • stevia po želji
  • 2 do 3 dcl vode

Priprema: Sve smiksaj i popij unutar pola sata nakon treninga.

Osim kvalitetne i uravnotežene prehrane nemoj zaboraviti na obuću i odjeću. Svakako probaj nove tenisice Reebok Workout TR 2.0, ekskluzivni model u Intersport prodavaonicama.
Posjeti missZDRAVA.hr