Jednom salatom dnevno do 11 godina mlađeg mozga plus recept

Thinkstock
Samo jeda porcija salate na dan osigurat će ti bolje pamćenje u starijoj dobi, a mozak će ti biti čak 11 godina mlađi od tvoje stvarne dobi, poručuju znanstvenici s medicinskog fakulteta u Chicagu.
Vidi originalni članak

U njihovu istraživanju u trajanju od godine dana sudjelovalo je 1000 starijih osoba u dobi oko 80 godina. 

"Sudionici koji su jednom dnevno jeli porciju salate mnogi su se pohvaliti odličnim pamćenjem i rezultatima na testu inteligencije. Mozak im je bio čak 11 godina mlađi od njihove prave dobi", pojasnila je autorica studije Martha Morris i proučila da je bitno što ranije početi s pravilnom prehranom kako bi se spriječile bolesti poput Alzheimera i demencije.  

Lisnate salate obogati hladno prešanim uljima za više vitamina

"Lisnate salate obogaćene mesom, jajima, orašastim plodovima i sjemenkama mogu biti kvalitetan glavni obrok kojim ćemo u organizam unijeti dovoljno proteina, vlakana, minerala i vitamina, a istodobno manje kalorija", ističe nutricionistica Sara Grbavac, koja također preporučuje da svaku porciju obogatiš hladno prešanim uljima. 

salata od špinata Ukusno i primamljivo: Bogata salata od špinata, suhih brusnica i maka

ulje maka i osteoporoza Hladno prešano ulje maka grije tijelo i opušta mišiće

"Suncokretovo, maslinovo, sojino, bučino, laneno, sezamovo, kukuruzno, konopljino, ulje avokada, kikirikija ili čičkovo (koje dobro ide uz radič) bogat su izvor nezasićenih masnoća i vitamina E koji ima antioksidacijsko djelovanje te, kao začin salatama, pospješuju apsorpciju vitamina topivih u mastima", nastavlja. 

Savjetuje i da se u svakoj porciji nađe i nešto orašastih plodova koji nose brojne dobrobiti za cijeli organizam

Savjet

Biraj salatu tamnije boje jer je zdravija i sadrži više vitamina B.

Zimska salata  

Sastojci:

  • 1 pileća prsa bez kostiju 
  • 2 mrkve
  • 1/2 glavice svježeg kelja (ili bilo koje druge zelene lisnate salate)
  • manja kiselija jabuka
  • pržene sjemenke suncokreta
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice limunova soka
  • sol
  • 1 usitnjeni češanj češnjaka

Priprema:

  1. Piletinu posoli i premaži maslinovim uljem.
  2. Stavi peći na dobro zagrijanu tavu i peci sa svih strana dok ne dobije lijepu rumenu boju.
  3. Oguli mrkvu i izreži na trakice. Nareži i kelj na tanke trakice
  4. Dodaj piletinu i narezanu jabuku. 
  5. Sve pomiješaj te prelij maslinovim uljem i limunovim sokom. Posoli po želji i dodaj pržene suncokretove sjemenke. 

Provjeri i naš recept za proteinsku salatu od leće i tune.  

Posjeti missZDRAVA.hr