Rotkvica doprinosi obrani od toksina, ali treba je znati pravilno pohraniti
Odrezati zeleno lišće kod skladištenja
Crvena rotkvica (lat. Raphanus sativus) potiče iz obitelji kupusnjača, a ime joj je definirano crvenom bojom njezina korijena (od rudhira na sanskrtu, ili rude, rudo ili reod na saksonskom znači krv ili obojiti crvenim). Zapisi od prije 3000 godina ukazuju da se kao drevna kultura uzgajala još u Kini te je bila cijenjena u Grčkoj i Rimu.
Prilikom skladištenja preporučuje se odrezati zeleno lišće jer ono može uzrokovati stvaranje vlage i smanjenje nutritivne vrijednosti rotkvica. Specifičan hrskavi okus s primjesom ljutine daje osvježavajuću notu obroku.
Pozitivan utjecaj na krvožilni sustav
Rotkvica je niskokalorična biljka (100 g osigurava samo 16 kcal) karakterizirana niskim udjelom masti i proteina. Sadrži prehrambena vlakna te je izvor folne kiseline, vitamina C i kolina. Odlikuje se fitosterolima s pozitivnim utjecajem na krvožilni sustav.
Narodna medicina ističe rotkvicu kao namirnicu koja doprinosi obrani od različitih toksina te potiče izlučivanje žuči. Dodatno, studija objavljena 2008. godine u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry ukazuje na pozitivan učinak ekstrakta crvene rotkvice bogatog sulforafanom te indol-3-karbinolom, na rizik od razvoja karcinoma.