Red velvet torta s tajnim sastojkom za novogodišnje slavlje

Thinkstock
Ovu neodoljivu tortu koja podsjeća na crveni baršun moraš barem jedno probati, ali i napraviti. U receptu koju donosimo tajni sastojak je čokolada, uz koju ova popularna torta postaje još bolja.
Vidi originalni članak

Ako se pitaš čemu ova torta može zahvaliti svoj spektakularan naziv? Riječ je o dodatku crvene jestive boje koja se stavlja u biskvit čime se isti pretvara u crveno, baršunasto blaženstvo! Vjerujemo kako ćeš ovom tortom oduševiti ukućane i goste.

natalien kolač Dočekaj Novu godinu uz zdravi, neodoljivi kolač s đumbirom

Sastojci:

Biskvit

  • 2 i pol šalice glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice kakao praha
  • 1 i pol šalica šećera 
  • 1 i pol šalica kokosovog ulja (sobne temperature)
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice crvene jestive boje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica mlaćenice (možete ju zamijeniti šalicom mlijeka s malo limunova soka)
  • 1 i pol žličica sode bikarbone
  • 2 žličice bijelog octa
  • Maslac za podmazivanje kalupa (ili koristi papir za pečenje)

Krema

  • 230 g maslaca
  • 340 g krem sira (primjerice mascarpone)
  • 4 šalice mljevenog šećera (oko 450 g, no možete i smanjiti količinu šećera)
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Podmazati dobro kalup za tortu maslacem te ga pobrašniti da brašno prekrije sve rubove; istresti višak brašna
  • U manjoj posudi, pomiješati brašno, sol i kakao.
  • Pomiješati šećer i ulje (1 1/2 šalica šećera) te ih izmiksati dok se smjesa ne ujednači pa dodati jaja, jedno po jedno i stalno miksati na srednjoj brzini. Dodati boju i ekstrakt vanilije i stalno miksati. Usipati smjesu brašna i kakaa i mlaćenicu te i dalje miksati, ali smanjiti brzinu
  • U maloj posudici, pomiješati sodu bikarbonu i ocat (reagirat će pa uzmi dovoljno veliku posudu da ne iskipi van) i dodati smjesi koju miksamo. Podijeliti dobivenu smjesu na 2 ili 3 dijela, ovisno koliko želiš biskvita, odnosno, dijelova. Svaki dio peći 30 - 35 minuta - dok zabodena čačkalica ne izađe čista iz sredine biskvita. 
  • Pečen biskvit ostaviti u kalupu 5 minuta da se ohladi pa ga onda izvaditi i pustiti da se ohladi do kraja.
  • Pripremiti kremu dok se biskvit hladi: izmiksati maslac i mascarpone dok se sasvim ne izjednače (2 - 3 minute) pa dodavati postupno šećer (šalicu po šalicu) i ekstrakt vanilije i miksati dok ne postane glatko.
  • Ohlađene biskvite premazati kremom podijeljenom na 3 - 4 dijela (ovisno koliko biskvita je napravljeno) te i cijelu tortu potom premazati kremom.
  • Posluži nakon blagdanskog ručka i oduševi sve ovom jednostavnom, a ukusnom tortom!

cheesecake Jednostavni cheesecake bez pečenja sa zdravim sastojcima

Posjeti missZDRAVA.hr