Recepti za zdrave domaće kompote s medom i cimetom

Guliver/Shutterstock
Jednu od omiljenih delicija tradicionalne zimnice s vremenom su izgurali kupovni slatkiši, no polako, ali sigurno kompoti ponovno postaju zdravi kulinarski trend. Dodavanjem grožđica meda smanji količinu rafiniranog šećera, a cimetom i vanilijom poboljšaj aromu.
Vidi originalni članak

Kompot od smokava

Sastojci:

  • 750 g smokvi
  • 1/2 šalica meda
  • 8 dl vode
  • cimet
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1/2 limuna

Priprema: Skuhaj med u vodi s cimetom i muškatnim oraščićem. Prelij smokve izbockane iglom, koje si stavila u staklenke s ploškama limuna. Steriliziraj staklenke od pet do osam minuta.

 

Kompot od krušaka s aromom medenjaka

Sastojci:

  • 3 kg voća
  • 1/2 kg smeđeg šećera
  • 1/2 kg meda
  • 3 l vode za sirup
  • žličica soli
  • 2 limuna
  • 1/2 žlice mješavine začina za medenjake (klinčić, cimet, muškatni oraščić...)

Priprema: U 2 l kipuće vode kratko potopi oguljene komade krušaka. U drugoj većoj posudi zakuhaj novu vodu. Ubaci kruške iz slane vode i kuhaj ih 2 minute, pa nakratko potopi u hladnu vodu. Ocijeđene ih stavi u staklenku s ploškama limuna. Skuhaj sirup od vode i šećera. Makni s vatre, umiješaj med i začini. Prelij sirup preko voća, zatvori celofanom i poklopcima. pasteriziraj u vrućoj vodi 20 minuta.

Otkrij zašto je kruška idealna dijetna namirnica.

Posjeti missZDRAVA.hr