Recepti za zdrave domaće kompote s medom i cimetom
Jednu od omiljenih delicija tradicionalne zimnice s vremenom su izgurali kupovni slatkiši, no polako, ali sigurno kompoti ponovno postaju zdravi kulinarski trend. Dodavanjem grožđica meda smanji količinu rafiniranog šećera, a cimetom i vanilijom poboljšaj aromu.
Kompot od smokava
Sastojci:
- 750 g smokvi
- 1/2 šalica meda
- 8 dl vode
- cimet
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1/2 limuna
Priprema: Skuhaj med u vodi s cimetom i muškatnim oraščićem. Prelij smokve izbockane iglom, koje si stavila u staklenke s ploškama limuna. Steriliziraj staklenke od pet do osam minuta.
Kompot od krušaka s aromom medenjaka
Sastojci:
- 3 kg voća
- 1/2 kg smeđeg šećera
- 1/2 kg meda
- 3 l vode za sirup
- žličica soli
- 2 limuna
- 1/2 žlice mješavine začina za medenjake (klinčić, cimet, muškatni oraščić...)
Priprema: U 2 l kipuće vode kratko potopi oguljene komade krušaka. U drugoj većoj posudi zakuhaj novu vodu. Ubaci kruške iz slane vode i kuhaj ih 2 minute, pa nakratko potopi u hladnu vodu. Ocijeđene ih stavi u staklenku s ploškama limuna. Skuhaj sirup od vode i šećera. Makni s vatre, umiješaj med i začini. Prelij sirup preko voća, zatvori celofanom i poklopcima. pasteriziraj u vrućoj vodi 20 minuta.
Otkrij zašto je kruška idealna dijetna namirnica.