Recept za najsočnije čupavce ovih blagdana!

Lidija Lončarić
Kombinirali smo, oduzimali i dodavali, sve dok nismo dobili savršen omjer sočnog biskvita, fine kreme od čokolade i kokosa. Donosimo vam ultimativni recept za čupavce!
Vidi originalni članak

kada ne koristiti kokosovo ulje 7 načina kako ne bi trebala koristiti kokosovo ulje

Sočan biskvit, bogat čokoladni preljev i na kraju – kokos u svom najboljem izdanju, upravo su takvi ovi čupavci. Uzmite si vremena za svaki dio pripreme kako biste na kraju uživali u najfinijim mekim kokos zalogajima.

Od ostatka smjese možete pripremiti zdraviju varijantu ovog svevremenskog kolača - čokoladne kuglice. Samo pomiješajte ostatke, dodajte im zobene pahuljice i oblikujte okruglice. Uvaljati ih možete u kokos ili kakao u prahu te ih poslužiti za doručak ili kao zdraviji desert. 

Za pripremu biskvita bit će vam potrebno: 

  • 4 žlice mekog brašna
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 6 jaja
  • 5 žlica ulja
  • 5 žlica vode
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Malo limunove korice  

Za pripremu čokoladnog umaka bit će vam potrebno:

  • 300 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 350 ml mlijeka
  • 1 žličica ruma
  • 3 šalice kokosa  

Priprema:

Najprije odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom, vanilin šećerom i malo limunove korice. Dodajte ulje i vodu i pomiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa još jednom sve dobro pomiješajte. Dobivena smjesa ne smije imati grudice. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa ih laganim pokretima umiješajte u smjesu od žumanjaka.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 25 minuta do pola sata. Biskvit je gotov kada u njega možete ubosti čačkalicu, a ona izađe čista. Dok se biskvit peče, pripremite čokoladni umak u koji ćete umakati biskvit. Najprije kratko zagrijte mlijeko, dodajte mu čokoladu, maslac i malo ruma. Kuhajte dok se svi sastojci ne otope i povežu. Maknite s vatre pa kratko ohladite.

Biskvit narežite za kockice. Svaku kockicu umočite u čokoladni umak, a odmah zatim u kokos. Ponavljajte dok ne ostanete bez biskvita.

Savjet! Od ostatka kokosa i čokoladnog umaka možete napraviti slatke energetske kuglice dodate li im zobene pahuljice. Dodati možete i začine po želji, pa sve zajedno uvaljati u kokos ili kakao u prahu.

Donosimo ti recepte za ukusne i zdrave blagdanske fritule i čupavce Fritule i čupavci u zdravom ruhu
 

Posjeti missZDRAVA.hr