Kuhana jaja punjena grčkim jogurtom i začinima
Osim jaja i kurkume za ovaj recept potrebni su sol, curry, grčki jogurt, vlasac.
Sastavni dio gotovo svakog blagdanskog stola za Uskrs su punjena jaja, a inspiracije za kreativne izvedenice ovog klasika možemo pronaći u brojnim začinima i sezonskim namirnicama. Ako volite kurkumu kao začin, vrijeme da je isprobate jaja punjena nadjevom od kurkume i grčkog jogurta.
Zdravstvene prednosti kurkume, odnosno njezinog aktivnog sastojka kurkumina su brojne - pomaže u bržem zarastanju rana, ublažava upale. Osim što je zdrava, hrani daje posebno bogat okus.
Punjena jaja s kurkumom - sastojci
- 2 šalice vode
- šalica jabučnog octa
- žlica kurkume u prahu
- 2 čajne žlice soli, podijelite ih
- 12 tvrdo kuhanih velikih jaja
- 3/4 čajne žlice curry praha
- 1/4 čajne žlice sjemenke kumina
- 1/4 šalice majoneze
- 1/4 šalice Grčkog jogurta smanjene masnoće
- 2 žlice sjeckanog svježe mljevenog vlasca
Punjena jaja s kurkumom - priprema
- Prvi korak - pomiješajte dvije šalice vode, ocat, kurkumu i dvije čajne žlice soli. Skuhajte jaja i pustite ih da se ohlade par sati. prije punjenja osušite ih papirnatim ručnikom.
- Drugi korak - malu tavu ugrijte na vatri srednje jačine. Dodajte curry i kumin i miješajte jednu minutu.
- Treći korak - prerežite jaja na pola i pažljivo izvadite žumanjke. Odrežite vrhove svakog jajeta kako bi mogla stajati na pladnju.
- Četvrti korak - dodajte majonezu, jogurt, carry smjesu i preostalu sol u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Ako smjesa postane previše gusta dodajte žlicu, dvije vode. Ravnomjerno podijelite punjenje u na pladnju raspoređene bjelanjke i pospite ih vlascem ili nekim drugim začinom po želji, primjerice slatkom mljevenom paprikom.
Punjena jaja s kurkumom - nutritivne vrijednosti
Vrijednosti za dvije polovice punjenih jaja
- Kalorije 88
- Masnoće 6.1 g
- Zasićene masne kiseline 1. 6 g
- Proteini 7 g
- Ugljikohidrati 1 g
- Vlakna 0. 0 g
- Kolesterol 186 mg
- Željezo 1 mg
- Natrij 200 mg
- Kalcij 33 mg
- Šećeri 0. 0 g
- Dodani šećeri 0. 0 g