Pržene tikvice kakve do sad nisi probala

Ana Mihalić Ana Mihalić, autorica je veganske kuharice "Zelena jela za plavo more
Ana Mihalić, autorica je veganske kuharice "Zelena jela za plavo more" u kojima donosi neka klasična mediteranska jela u čijoj je originalnoj recepturi riba, a Mihalić je ribu zamijenila algama.
Vidi originalni članak

Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, već na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u svakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.” Prijatelji životinja ustupili su nam recepte iz kuharice.

 
zelena jela za plavo more Morska pogača a la Komiža s jednim posebnim sastojkom
 

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • sol
  • papar
  • alga nori nekoliko listova
  • šalica brašna
  • 1 1/2 šalica piva
  • 1 žličica luka u prahu
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • alge usitnjene (za blaži morski okus, dodati manje algi)
  • ulje za prženje

Hrskava korica, a ispod sočne tikvice Tikvice zapečene u pećnici sa sirom i krušnim mrvicama

Priprema:

  • Tikvicu narezati na pet do šest ploški, posoliti ploške sa svih strana i ostaviti 15 minuta.
  • Umiješati smjesu brašna, začina i piva koje se dodaje lagano miješajući.
  • Ploške tikvice zamotati u algu nori, odrezanu tako da odgovara veličini tikvice, i dopustiti da se alga zalijepi za tikvicu.
  • Tikvice umočiti u tijesto i pržiti na ulju dok ne dobije boju.
Posjeti missZDRAVA.hr