Praktični savjeti za ublažavanje zadaha po češnjaku
Češnjak je najbolje jesti sirov, neki od vrijednih sastojaka gube se zagrijavanjem
Dobro su poznati pozitivni učinci češnjaka na zdravlje, a da ne spominjemo kako je bez njega teško zamisliti mnoga jela. Ali kako to već obično biva, svaka dobra stvar ima i svoju manje pozitivnu stranu, a kod češnjaka je to neugodan zadah. Međutim uz sljedeće savjete i taj problem možeš otkloniti.
- Češnjaku prije kuhanja dodaj mlijeko (istraživanja su pokazala da time možemo prepoloviti intenzitet zadaha po češnjaku).
- Popij 200 ml mlijeka prije ili nakon jela koje sadrže češnjak.
- Žvači sirovo voće ili povrće, trave poput metvice ili bosiljka (peršin ne pomaže) ili sjemenke kima, komorača ili kardamoma.
- Pojedi kuhanu rižu ili jaja.
- Operi zube i očisti ih od ostatka češnjaka.
- Isperi usta s pola čaše vode sa žličicom sode bikarbone.
- Upotrijebi komercijalnu tekućinu za ispiranje usta.
- Svoju osjetljivost na miris češnjaka u dahu druge osobe možeš smanjiti time da i sama pojedeš češnjak.
Savjeti su preneseni iz knjige "Čudotvorne namirnice - Češnjak", dr. Penny Stanway objavljena u izdanju Planetopije.