Pita od tikvica s ljutikom i sirom te vrlo malo tijesta

shutterstock Ljetna pita od tikvica bez kore jednostavna je slana pita napravljena od tikvica, ljutike, mozzarele i parmezana.
Ako tražiš ukusan način da iskoristiš  tikvice, razmisli o idealnoj piti od tikvica bez kore! Slična je quicheu i fritaji, ali s manje jaja i više povrća. Ova pita čini prekrasan prilog za bilo koji obrok, marendu ili ručak.
Vidi originalni članak

Pita od tikvica bez kore jednostavna je slana pita napravljena od tikvica, ljutike, Mozzarelle i parmezana. Trebat će ti 300 grama (oko dvije ili tri tikvice) prije nego što se tekućina istisne iz njih. Da bi uštedjela vrijeme usitnjavanja tikvica, samo ih baci u blender. Važno je izvaditi svu tekućinu iz tikvica prije izrade pite. Stavi tikvice u cjedilo i pospi s malo soli. Ostavi da odstoji oko 15 minuta da se povuče sva tekućina. Zatim stavi tikvice na ubrus da se dodatno dobro iscijedi i izvuče svu vlagu. 

jogurt, brašno i tikvice Pita od tikvica i začinskog bilja, brzo gotova, a prikladna za ručak ili snack

Varijacije

  • Ako nemaš bijelog cjelovitog pšeničnog brašna, možeš koristiti višenamjensko ili pšenično brašno.
  • Da bi napravila pitu od tikvica bez glutena, zamijeni brašno mješavinom bez glutena.
  • Zamijeni Mozzarellu za Swiss ili Asiago, a parmezan za Pecorino romano ili feta sir.
  • Ako nemaš ljutiku, upotrijebi crveni ili žuti luk, a ako nemaš vlasac upotrijebi mladi luk.
  • Pitu aromatiziraj suhim ili svježim začinskim biljem poput bosiljka ili origana.
  • Začini češnjakom u prahu ili svježim češnjakom.
  • Dodaj drugo povrće poput paprike, artičoke ili brokule da piti promijeniš okus.
  • Dodaj piletinu sa žara kako bi bila još zasitnija.
  • Ako nemaš kalup za pite, ispeci pitu od tikvica u tavi od 9 "x 9". Možeš udvostručiti recept i peći u posudi za pečenje dimenzija 9 ”x 13” ili za manje porcije smjesu od tikvica peci u kalupu za muffine. Samo pripazi da prilagodiš vrijeme pečenja.

Hrskava korica, a ispod sočne tikvice Tikvice zapečene u pećnici sa sirom i krušnim mrvicama

Sastojci

  • 300 grama izmrvljenih tikvica, cijela tekućina istisnuta
  • 1/2 šalice ljutike, nasjeckane
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1/2 šalice mozzarelle
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1/2 šalice bijelog cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2/3 šalice mlijeka bez masti
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 2 velika jaja, tučena
  • 1/2 žličice soli
  • svježa paprika
  • ulje za podmazivanje kalupa

dobar recept za tikvice Polpete od tikvica i sira iz pećnice, hrskavost bez neurednog prženja

Priprema

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lagano poprskaj posudu za pitu sprejem za kuhanje ili je premaži s malo ulja. Izmiješaj tikvice, ljutiku, vlasac i mozzarellu u zdjeli. U srednju posudu pospi brašno i prašak za pecivo. U posudu dodaj preostale sastojke i dobro izmiješaj. Sjedini sa smjesom od tikvica i ulij sve u posudu za pite. Pospi parmezanom i peci 30-35 minuta. Ostavi da odstoji najmanje 5 minuta prije posluživanja. 

Kalorije: 125,3 kcal, ugljikohidrati: 13,1 g, bjelančevine: 8,1 g, masti: 4,8 g, kolesterol: 52 mg, natrij: 420,1 mg, vlakna: 2 g, šećer: 2,5 g

Posjeti missZDRAVA.hr