Pir - dobar izvor proteina, važan za zdravlje kose i očiju!
Osim što je odličnog okusa, pir je također vrlo poželjna namirnica u prehrani. Obiluje vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Saznaj recept za palačinke od pirova brašna!
Pir je vrlo hranjiv
Za jednu žitaricu, pir je odličan izvor proteina. U kombinaciji s drugim namirnicama biljnog podrijetla, poput leguminoza, osigurava adekvatnu količinu esencijalnih aminokiselina. Ovo je osobito dobra vijest za vegetarijance i sve one koji žele povećati unos biljnih namirnica, a istovremeno osigurati dovoljan unos proteina.
Pir je i odličan izvor vlakana, a poznato je da se prehrana s visokim udjelom vlakana povezuje s manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te većim brojem dobrih bakterija u crijevima.
Magnezij za snažne kosti, cink za zacjeljenje rana
Osim proteina i vlakana, pir sadrži i značajne količine cinka, magnezija i niacina koji igraju važnu ulogu u zdravlju organizma. Cink je esencijalan za zdravlje imunosnog sustava i zacjeljenje rana, ali i za razgradnju ugljikohidrata. Magnezij je potreban za snažne kosti, zdravlje srca, mišića, živčanog sustava i imuniteta. Niacin, zajedno s ostalim vitaminima B - skupine, pomaže u pretvorbi hrane u energiju. Također, važan je za zdravlje kose, kože i očiju.
Pir je zaista dobra alternativa rafiniranim žitaricama i lako ga je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Izvrsna je baza salatama, dodatak juhama i varivima, a može i zamijeniti rižu u rižotima.
Kako mršavjeti na točno određenim mjestima?