Alkalizacija: Pesto od badema i majoneza sa zdravim masnoćama
Sastojci:
- 1 žumance
- 1 žličica gorušice u prahu
- 475 ml maslinova ulja
- 120 ml lanenog, bučinog ili ulja orašastih plodova.
- kuhinjska ili morska sol
- limun
Priprema: Jaje bi trebalo biti sobne temperature, a najbolje je uzeti starije jaje. U zdjelici muti žumance s gorušicom kako bi dobila emulziju. Polako ulijevaj maslinovo ulje: energično muti smjesu u smjeru kazaljke na satu, dodaj malo ulja da se potpuno sjedini, zatim dodaj još, nastavi mutiti, potom dodaj još ulja. Na kraju radi okusa ulij laneno, bučino ili ulje orašastih plodova. Posoli i iscijedi malo limuna.
Pesto od badema
Sastojci:
- 1 cijeli bosiljak
- 2 žlice badema
- 2 žlice naribanog parmezana
- maslinovo, bučino, laneno ili bademovo ulje
Priprema: Otrgni listove sa stabljike bosiljka. Stavi ih u blender s bademima i parmezanom. Dodaj dvije žlice ulja. Kako bi dobila gustu, ali podatnu pastu, dodaj po potrebi još ulja. Prebaci u staklenku i stavi u hladnjak. Pesto će se držati tjedan dana.
Recepti su iz knjige "Alkalna prehrana", dr. Stephana Domeninga objavljene u izdanju Školske knjige.