Pečena ljuta riba s đumbirom i čili umakom
Da bi riba bila dobra , mora biti svježa. Prvi korak u ocjeni svježine ribe jest procjena njene kože. Svježa riba ima svijetlu kožu koja se prelijeva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži bljeđa i bez sjaja to je riba starija i upitnije kvalitete. Pravi znalci već po stanju očiju mogu prepoznati svježinu ribe pa tako svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu.
Sastojci:
- zubatac ili druga bijela riba težine oko 1, 5 kg (za dvije osobe)
- 2 žlice maslinova ulja
- žlica naribanog svježeg đumbira
- žličica naribane korice neprskanog limuna
- 50 ml svježe iscijeđenog soka limete
- 1/4 žličice bijelog papra
- 1/2 žličice krupne morske soli
- 50 g bijelog šećera
- 80 ml vode
- 1/2 žličice čilija
- žlica ribljeg umaka
- 4 svježa čilija
- svježi listovi korjandra
Priprema:
- Ribu očisti, isperi i posuši kuhinjskim papirom. Nožem napravi 4 dijagonalna reza na mesu ribe sa svake strane. U posebnoj posudi pomiješaj maslinovo ulje, naribani đumbir, limunovu koricu, pola pripremljenog soka od limete, bijeli papar i sol. Utrljaj u proreze na ribi i zamotaj ribu u papir za pečenje.
- Stavi na lim za pečenje i peci od 30 do 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih. Pripremi umak od čilija tako da u loncu na srednje jakoj vatri otopi šećer i vodu. Kuhaj dok šećerni sirup ne postane lagano smeđe boje.
- Makni s vatre te umiješaj čili pahuljice, riblji umak i ostatak soka od limete. Umak nije potrebno soliti jer je riblji umak dovoljno slan. Pečenu ribu izvadi iz papira za pečenje, preseli na tanjur za posluživanje, pospi na kolutiće narezanim svježim čilijem i korijandrom te prelij čili umakom.