Palačinke od pirovog brašna
Kvinoja i amarant podrijetlom su iz Latinske Amerike i osvajaju jednostavnošću i raznolikim mogućnostima pripreme, ugodnim okusom, cjelovitošću biljnih bjelančevina i mineralima (kalcij i željezo), a ne sadrže gluten.
Pir i kamut vrste su pšenice koje su lakše probavljive nego obična pšenica, te u nekim slučajevima netolerancije pšenice mogu biti dobra zamjena. Sadržavaju manje količine glutena, a možemo ih koristiti tako da njihova kuhana zrna dodamo u osvježavajuće salates proljetnim povrćem, u obliku tjestenine ili pak njihova brašna rabiti za pripremu peciva ili palačinki.
Palačinke od pirovog brašna s jagodama i šlagom
Sastojci:
- 2 šalice pirovog brašna
- domaće ili kupovno zobeno mlijeko
- 1 žlica praška za pecivo
- malo đumbira u prahu
- prstohvat soli
- hladno prešano ulje za prženje
- 300 g jagoda
- 1,5 dcl jabučnog soka
- prstohvat soli
- 1 žličica kuzua (biljnog sredstva za zgušnjavanje)
- sojin šlag
- Carobella ("čokoladni" namaz od rogača)
Priprema:
- Pomiješaj suhe sastojke za palačinke, pa polako dodaj zobenog mlijeka da bude srednje gusta smjesa. Ispeci palačinke na kvalitetnom ulju.
- Zagrij jabučni sok, pa u njega ubaci sjeckane jagode. Kuzu otopi u žlici hladne vode pa ubaci u sok s jagodama. Ugasi čim prokuha.
- Malo ohladi pa prelij preko palačinki. Ukrasi Carobellom i sojinim šlagom.
Radionica kuhanja
Radionica kuhanja ''Snaga žitarica – kvinoja, amarant, pir i kamut'' namijenjena je svima koji žele dopuniti i osvježiti svoju prehranu cjelovitim žitaricama izvanrednih nutritivnih vrijednosti!
Otkrij kako kvinoju, amarant, pir i kamut uklopiti u proljetne juhe i variva, lagana jela s povrćem, ukusne salate te slasne deserte!
Radionicu će voditi Makronovina učiteljica kuhanja Ana Janjatović Zorica, a održat će se 3. svibnja u 17 sati u Makronovi.
Više info: www.makronova.com