Ne bacajte ljuske luka — zdravije su nego što mislite

Unsplash
U domaćoj kuhinji često se vanjske ljuske luka uklanjaju i bacaju prije nego što se luk doda u jelo, a upravo u tim ljuskama kriju se vrijedni nutrijenti koji mogu pozitivno utjecat na zdravlje.
Vidi originalni članak

Ako vam okus odgovara, ljuske luka mogu biti izvrstan izvor brojnih protuupalnih nutrijenata, rekla je za Health nutricionistica i autorica Erin Palinski-Wade iz New Jerseyja.

"Vanjske ljuske luka prave su nutritivne bombe u usporedbi s unutarnjim slojevima", istaknula je.

Evo što trebate znati o tome zašto su ljuske luka korisne za zdravlje — i kako ih možete jednostavno uključiti u svakodnevno kuhanje.

Što se nalazi u ljuskama luka

Žuti, crveni i bijeli luk imaju vanjske slojeve koji su obično tanki i svijetle boje, no ovisno o vremenu uzgoja, ljuska može biti višeslojna i tamnija.

Iako ih najčešće bacamo, ljuske i kore voća i povrća često su bogate bioaktivnim spojevima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima, a ljuske luka nisu iznimka.

“Ključne hranjive tvari u ljuskama luka su vlakna, minerali poput kalcija i cinka te bioaktivni spojevi poput flavonoida”, objašnjava dr. Megan Meyer, konzultantica za komunikaciju i istraživačica nutricionističke imunologije iz Sjeverne Karoline.

Ljuske luka također sadrže vitamine A, C i E, dodala je Palinski-Wade.

Zašto ih treba uključiti u prehranu

Bogat su izvor antioksidansa

Vanjski slojevi luka sadrže visoke razine antioksidansa. Crvene ljuske posebno su bogate flavonoidom antocijaninom, dok druge sorte luka sadrže puno kvercetina.

I antocijanin i kvercetin pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bolesti, što znači da potencijalno podržavaju zdravlje srca, smanjuju upalne procese i mogu sniziti rizik od raka, dijabetesa i drugih kroničnih stanja.

Iako se flavonoidi nalaze i u unutarnjim slojevima luka, koncentracija je znatno niža. Prah od ljuski luka može sadržavati i do dvanaest puta više kvercetina nego unutrašnjost luka.

Zbog visokih razina flavonoida i drugih antioksidansa, znanstvenici istražuju može li ekstrakt ljuske luka — primjerice u obliku kapsula — imati pozitivan učinak na zdravlje. Dosadašnji podaci upućuju na to da može imati antimikrobna i neuroprotektivna svojstva te potencijalno pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka, povišenog šećera u krvi, visokog kolesterola, pretilosti i erektilne disfunkcije.

Mogu vam pomoći da unesete više vlakana u prehranu

Istraživanja su pokazala da ljuske luka, u usporedbi s unutarnjim slojevima, sadrže najviše prehrambenih vlakana.

Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, a prehrana bogata vlaknima povezuje se s boljim probavnim zdravljem, stabilnijim šećerom u krvi, nižim kolesterolom, prevencijom raka, duljim osjećajem sitosti i drugim prednostima.

Treba ju piti s oprezom Voda s lukom: Je li uistinu prirodni lijek za prehladu i gripu?

Mogu pomoći u smanjenju bacanja hrane

Jedna od značajnih prednosti uključivanja ljuski luka u prehranu jest ta što mogu pridonijeti smanjenju otpada od hrane, ističe Meyer.

"Procjenjuje se da se u nekim zemljama svakodnevno baci između 300 i 500 kilograma ljuski luka. U Sjedinjenim Američkim Državama, otpad od hrane doseže oko 30 do 40 posto ukupne opskrbe", ističe Meyer. “Zato rado istražujem načine kako iskoristiti kako iskoristiti baš svaki dio namirnice.”

Osim pojedinaca koji mijenjaju navike u vlastitim kuhinjama, neke organizacije pronalaze načine kako dodati ljuske luka u industrijski prerađene namirnice — čime se istovremeno smanjuje otpad od hrane i povećava nutritivna vrijednost proizvoda.

"Jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje ljuski luka u obogaćenu tjesteninu poboljšava njezina nutritivna svojstva", objasnila je Meyer. "Zbog toga se ljuske luka sve češće koriste u bezglutenskom kruhu, pšeničnom kruhu i mesnim pljeskavicama."

zasto je dobro jesti mladi luk Pet razloga zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio

Potencijalni rizici i ograničenja

Ljuske luka su sigurne za konzumaciju u manjim količinama, no njihovo jedenje u sirovom obliku nije preporučljivo. Naime, zbog svoje tvrde strukture teško se žvaču i mogu predstavljati rizik od gušenja, upozorava Palinski-Wade.

"Također se teže probavljaju", pojasnila je, "osobito kod osoba s osjetljivim probavnim sustavom ili sindromom iritabilnog crijeva."

Dodatna prehrambena vlakna iz ljuski luka mogu pozitivno utjecati na probavu, napominje Meyer, no važno je započeti s malim količinama i pratiti kako tijelo reagira.

Još jedan mogući rizik? Ostaci pesticida, upozorava Palinski-Wade. Zbog toga preporučuje korištenje organski uzgojenog luka ili temeljito pranje ljuski prije upotrebe.

Luk se posljednjih godina našao na popisu namirnica povučenih s tržišta zbog sigurnosnih razloga, a vanjski slojevi imaju veću vjerojatnost da budu kontaminirani bakterijama. Iako potrošači ne mogu učiniti mnogo po tom pitanju, Meyer naglašava važnost sigurnog rukovanja hranom, koje se temelji na četiri osnovna koraka: čišćenje, odvajanje, kuhanje i hlađenje.

crveni luk bolji od bijelog Crveni luk je snažno oružje u borbi protiv raka, tvrdi istraživanje

Kako kuhati s ljuskama luka

Jedan od najjednostavnijih načina za korištenje ljuski luka u kuhinji jest dodavanje u veće količine povrtnog ili pilećeg temeljca, predlaže Meyer. "Ljuske luka možete također lagano kuhati u juhama ili varivima kako biste obogatili njihov okus", dodaje. Samo ne zaboravite procijediti ljuske luka prije posluživanja.

Još jedna zanimljiva opcija je da čiste ljuske osušite i sameljete u fini prah koji možete koristiti kao začin, pa čak i dodati u pekarske proizvode poput pogačica ili peciva — za dodatnu aromu i nutritivnu vrijednost”, dodaje Palinski-Wade.

Savjeti za kuhanje s ljuskama luka

Palinski-Wade savjetuje da obratite pozornost na sljedeće preporuke kada kuhate s ljuskama luka:

  • Temeljito operite luk s ljuskom pod mlazom vode i nježno odstranite prljavštinu ili ostatke. "Budući da luk raste pod zemljom, njegove ljuske mogu sadržavati kontaminante" upozorava.
  • Koristite samo svježe, neoštećene ljuske — oštećene mogu biti gorke.
  • Ispecite ih ili lagano zapecite prije dodavanja u jelo — to će pojačati aromu i boju.
  • Izbjegavajte ljuske koje izgledaju pljesnivo, pocrnjelo ili pokvareno.

Umjesto da završe u smeću, ljuske luka mogu postati vrijedan dodatak vašim receptima. Osim što ćete dobiti više antioksidansa i vlakana, pomoći ćete i u smanjenju bacanja hrane.

Budući da se sirove ljuske ne preporučuju za konzumaciju, pokušajte ih dodati u juhe ili ih sameljite u fini prah koji možete koristiti kao začin u raznim jelima.

nova razina zaštite Ove uobičajene povrtne namirnice mogu zaštititi tijelo od štetnog utjecaja šećera

Posjeti missZDRAVA.hr