Napravi zdravi domaći kruh koji čak ne moraš ni mijesiti
Ako želiš izbjeći dodatke čudnih imena i nepoznatog djelovanja, ispeci svoj zdravi kruh za kojeg ćeš biti sigurna od čega se sastoji. Bit će to najomiljeniji dio obroka. Mijesi, mijesi tijesto… hmm, nisam baš bila ljubitelj toga, ali baš zato mi je moj način pripreme prirastao srcu. Ovaj zdravi kruh se ne mijesi! Dovoljno je samo kuhačom promiješati sastojke.
Male tajne… brašno… ma rekla bi da zaboravi na pšenično, jednostavno poigraj se nečim drugačijim. Ja za zdravi kruh najčešće koristim kombinacije integralnih brašna (raženo, pirovo, zobeno,heljdino, proseno) kao i već gotove mješavine brašna (npr. proja-mješavina 6 žitarica). Izbor je ogroman i tek kad kreneš tražiti iznenadit ćeš se kolika je ponuda zapravo. Potraži na placu ili nekim manjim specijaliziranim trgovinama.
Zdravi kruh recept
Za ovakav kruh potreban je starter. To je mješavina brašna i vode koja prirodno fermentira pomoću bakterija i koju koristim umjesto kupovnog kvasca. Takva mješavina drži se u hladnjaku do upotrebe kada se dio koristi za pripremu kruha, a dio se „nahrani“ novim brašnom i čuva do iduće upotrebe. Kako pripremiti starter pisat ćemo uskoro na Fitness klinika Facebook stranici i zato slobodno lajkajte. Bit će i drugih zanimljivih recepata.
Ako ti se ovo čini komplicirano, za prve susrete s vlastitim kruhom koristi običan kvasac ili prašak za pecivo. S vremenom možeš prijeći i na ovu varijantu, ali svakako isprobaj kako je to napraviti vlastiti kruh. Zapamti, za odličan domaći kruh igraj se s različitim vrstama žitarica. Rezultat je uvijek odličan!
Zdravi kruh - sastojci:
- 150 g startera
- 320g brašna
- cca 2,5 dcl mlake vode
- 0,5 žlice soli
- Po želji razne sjemenke (bućine, suncokretove, lanene)
Zdravi kruh - priprema:
- U plastičnu posudu prvo staviti starter, dodati vodu i sol, promiješati kuhačom
- Dodavati brašno uz miješanje kuhačom dok se sve jednolično poveže.
- Ako je smjesa jako gusta dodati još vode. Količina vode ovisi o tome koliko brašno upije, neko brašno upije više, neko manje. Na kraju umiješati sjemenke po izboru.
- Smjesu staviti u kalup obložen papirom za pečenje i ostaviti dizati nekoliko sati (5-8) na toplom. Najčešće zamiješam kruh navečer, ostavim ga dizati preko noći i ujutro upalim pećnicu. Peći na 180 stupnjeva 1,5 sat.
Miris pečenog kruha… mljac! Klikni nas na FITNESS KLINIKA Facebook i Instagram.Za vas pišu Sanja Starešinić, trener osobnog razvoja i Dražen Starešinić, instruktor fitnesa.