Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Thinkstock
Prehranu treba temeljiti na namirnicama niskog i umjerenogglikemijskog indeksa te ograničiti unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom<>. U svakodnevnoj prehrani ipak nije lako izbjegavati namirnice s visokim glikemijskim indeksom, ali ne zaboravi da ukupni GI jednog obroka može biti manji, ako namirnice s visokim GI kombiniraš s onima niskog GI
Vidi originalni članak

Napomena: referentna vrijednost glukoza = 100

Niski GI < 55

Raženi kruh 41
Kukuruzna tortilja 52
Zobena kaša 55
Zobene mekinje 55
Kvinoja 53
Smeđa riža 50
Heljda 54
Bulgur 48
Fettucini 32
Makaroni 47
Špageti od bijelog brašna, kuhani 46
Grah, pečeni 40
Grah, kuhani 29
Slanutak 10
Slanutak, konzervirani 38
Leća 29
Soja 15
Kikiriki 7
Jabuka 39
Grejp 25
Naranča 40
Breskva 42
Kruška 38
Trešnja 22
Kivi 53
Mango 51
Suha šljiva 29
Suha marelica 31
Grašak 51
Mrkva 35
Pastrnjak 52
Cikla 47
Mlijeko, punomasno 41
Mlijeko, obrano 32
Jogurt 36
Sojino mlijeko 44
Jabučni sok 40
Jabuka, sušena 29
Sok od naranče, bez dodanih šećera 52

Izvor:

  • Foster-Powel, K et al. International tables of glycemic index and glycemic load values, Am J Clin Nutr 2002; 62:5–56.
  • Atkinson, FS, Foster – Powel, K, Brand-Millerm J. International tables of glycemic index and glycemic load values, Diabetes Care 2008; 31(12): 2281-2283.
Posjeti missZDRAVA.hr