Najčokoladnija torta bez brašna koju možeš zamisliti

Guliver/Shutterstock
Ova čokoladna torta bez brašna je vrlo jednostavna za izradu. Prvo što trebaš napraviti je izvaditi 6 jaja kako bi došla na sobnu temperaturu. Dok čekaš, otopi maslac i čokoladu.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  •     12 žlica maslaca
  •     340 g gorke čokolade, isjeckane na male komadiće
  •     6 velikih jaja, sobne temperature (odvoji bjelanjak od žumanjaka)
  •     1 žlica čistog ekstrakta vanilije
  •     1/4 šalice prirodnog, nezaslađenog kakao praha
  •     3/4 čajne žličice soli
  •     1 šalica šećera, (odaberi neki zdravi šećer, primjerice ksilitol), možeš ga odmah podijeliti u dvije posude

čokoladna torta Čokoladna torta bez brašna s kruškama i lješnjacima

 

Jako fina Sirova mini cheesecake torta od zdravih sastojka

Upute:

  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Podmaži kalup promjera 22 cm. Otopi maslac i čokoladu na pari.
  • Razdvoji bjelanjke od žumanjaka u zasebne posude.
  • U zdjelu sa žumanjcima dodaj ekstrakt vanilije, kakao, sol, ostala jaja i pola šećera, dobro sve umuti.
  • Polako dodaj ohlađenu smjesu čokolade u smjesu sa žumanjcima i dobro ih umutiti.
  • Pomoću električnog miksera postavljenog na srednju brzinu, muti bjelanjke dok ne postanu pjenušavi. Zatim u njih dodaj preostalih 1/2 šalice šećera i tuci dok ne dobiješ čvrsti snijeg. 
  • Pažljivo stavljaj bjelanjke u smjesu s čokoladom i miješaj dok se ne prožmu.
  • Ulij tijesto u pripremljenu posudu i poravnaj s lopaticom. 
  • Posudu stavi u pećnicu i peci dok vrh ne bude malo napuknut, a smjesa u središnjem dijelu torte stabilna odnosno kad je malo protreseš da nije pokretna. Potrebno je oko 35 do 40 minuta da se ispeče, ovisno o pećnici. 
  • Prije nego što tortu razrežeš i poslužiš pusti je da se potpuno ohladi. Ako je poslužiš dok je još topla sredina će biti gnjecava.
  • Možeš je posuti kakao prahom, šlagom ili bobičastim voće. Pusti mašti na volju.
Posjeti missZDRAVA.hr