Najčešći simptomi da tijelo ne dobiva dovoljno magnezija

Thinkstock
Znakovi nedostatka magnezija su, prije svega, grčevi u nogama tijekom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu, osobito izražen PMS, gastrointestinalni grčevi te migrene. Primijetiš li ove simptome, to je znak da je krajnje vrijeme da nešto poduzmeš kako bi nadoknadila manjak magnezija.
Vidi originalni članak

Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vrijeme sna, a toliko su bolni da uzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neugodan osjećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča. Njima su najviše pogođene žene, sportaši, starije osobe te oboljeli od šećerne bolesti.

Magnezij i kalcij u borbi protiv starenja Dnevna količina magnezija i kalcija potrebna za zdrav i dug život

Kako više od 30 % trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovito uzimanje magnezija od početka trudnoće. Uz neugodne grčeve, nedostatak ovog minerala manifestira se i putem migrena, bolnih mjesečnica te izraženog predmenstrualnog sindroma.

pms Uradi sama: Ulje s magnezijem protiv menstrualnih grčeva

Osjećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakteriziraju i povećana nervoza i razdražljivost. Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezija u drugom dijelu ciklusa.

magnezijev klorid Nutricionist otkriva: Je li magnezijev klorid doista toliko čudesan koliko se priča?

Kako magnezij smanjuje otpuštanje neurotransmitera u živčanim stanicama, dolazi do smanjenja provođenja živčanih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezij poznat i kao „prirodno sredstvo za smirenje“.

Pravilnom prehranom možeš  osigurati dovoljne količine magnezija, a nalazi se u ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, mlijeku, žitaricama punog zrna i sjemenkama. Potreba za magnezijem povećava se kod ljudi koji su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima, koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenom probavom, te kod sportaša.

Posjeti missZDRAVA.hr