Možemo li jesti zdravo u restoranu i spriječiti prejedanje?
Posjet restoranu nerijetko završava prejedanjem, ali i pretjeranim unosom alkohola. Posljedica su probavne tegobe, nakupljanje suvišnih kilograma, a ponekad i grizodušje zbog nemogućnosti kontrole pojedenog. No, uz samo malo planiranja i inicijative moguće je odoliti zamkama restoranskih obroka i učiniti iskustvo odlaska u restoran ugodnim i zdravim.
Istraživanja pokazuju da smo u restoranima skloniji prejedanju i znatno većem kalorijskom unosu nego kada jedemo kod kuće. Posluženoj hrani je teško odoljeti osobito kada nam podsvijest nalaže da moramo sve pojesti kada smo već platili.
Kako spriječiti prejedanje?
No, ono što podsvijest zanemaruje je činjenica da su porcije u restoranima prevelike – nerijetko je jedna porcija dovoljna za dva obroka. Kako bi doskočili ovoj situaciji ostavi barem trećinu servirane hrane na tanjuru, posebice ograniči unos ugljikohidratnih namirnica na količinu koja je propisana dijabetičkom dijetom. Ako ti je žao ostaviti hranu, zamoli osoblje da ti ju zamota i ponesi ju kući. Dobra je ideja i podijeliti obrok s prijateljem.
Osim na količinu pojedene hrane, uputno je pažnju usmjeriti i na njenu kvalitetu. Zaboravi na obroke bogate masnoćama i šećerom, pripremljene s puno masnoća i zalivene većom količinom alkohola. Fokusiraj se na je lagana jela, jela na bazi ribe i vegetarijanska jela koju su puno lakše probavljiva, a uz to i nutritivno vrjednija.
Jednostavna pravila za uravnoteženje obroka:
• Ako si pojela obilan glavni obrok, odrekni se deserta
• Ako si odabrala kalorično glavno jelo primjerice bečki odrezak, zamijeni standardni prilog obiljem kuhanog povrća
• Pri pripremi salate odrekni se već pripremljenih salatnih preljeva koji najčešće obiluju mastima i drži se provjerenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• Imaj na umu da razni aperitivi, kokteli i predjela obiluju kalorijama stoga maksimalno ograniči njihov unos
• Drži unos alkohola pod kontrolom.
Za više savjeta i pristup premium sadržaju učlani se u Mršavimo zajedno klub.