Med bi mogao biti štetan ako prelaziš ovu količinu unosa!

Thinkstock Taste of Home također napominje da možeš dodati sodu bikarbonu kako bi ublažila kiselost meda, lagano smanjila količinu tekućine u receptu i snizila temperaturu.
Med se često koristi kao zdrava alternativa šećeru i zaslađivačima. Iako je poznat po brojnim ljekovitim svojstvima, ipak postoji određena količina unosa meda koju ne bi smjela prelaziti na tjednoj bazi, jer bi to moglo imati posljedice na tvoje zdravlje.
Vidi originalni članak

O medu se do sada samo najbolje govorilo. Koristi se kao zdrava zamjena za šećer, za imunitet, u maskama za lice i kosu, te u brojnim drugim namjenama. Ipak, postoje i negativne strane ovog dara prirode. 

med imunitet S čime kombinirati med za jači imunitet?

Što je loše u medu?

Stručnjaci kažu kako se svakako treba čuvati šećera iz voća.

Nutricionistica Angela Lemond iz Texasa upozorava da iako percipiramo med kao nešto prirodno, ne shvaćamo koliko je on u biti pun šećera.

"Može se lako pretjerati s medom, pogotovo kada ga dodaješ direktno u smoothie, zobenu kašu ili druge recepte bez mjerenja.", kaže Torey Armul, dijetetičarka iz Ohia. "Teško je paziti na mjere u porcijama kada sipamo 'ravno iz staklenke', količina šećera se odjednom nakupi", nastavlja. 

Armul kaže kako se prevelika konzumacija meda povezuje s debljanjem, dijabetesom i kvarenjem zubi. To je sve zbog "velike količine fruktoze (voćnog šećera) u sastavu meda", dodaje Sonya Angelone, nutricionistica iz Kalifornije, koja je protiv konzumacije meda općenito. 

Fruktoza uzrokuje plinove i nadutost, a Agelone navodi i brojne druge gastroenterološke probleme povezane s ovim šećerom. 

Jetra ne metabolizira fruktozu već je pretvara u masne kiseline i šalje u krv Fruktoza na 'optuženičkoj klupi'

Kako i koliko ga treba uzimati?

Ti sama ne bi trebala biti toliko rigorozna oko unosa meda kao nutricionistica Angelone, jer medu nitko ne može oduzeti kredibilitet po pitanju zdravstvenih dobrobiti za tvoj organizam. Fenomenalni okus koji daje hrani te način na koji liječi upale, te brojni probiotici i antioksidansi samo su neke od njegovih pozitivnih strana. 

"Najbitnija stvar jest paziti na porcije i ograničiti unos dodanih šećera na dnevnoj bazi", objašnjava Armul. 

Angela Lemond preporučuje da unos dodanih šećera ne prelazi više od 10% u našoj prehrani (ne uključujući prirodne šećere koje ćemo pronaći u mliječnim proizvodima i voću).

Američka organizacija za srčana oboljenja pak preporučuje ograničavanje unosa dodanih šećera do maksimalno 6 čajnih žličica dnevno (to je oko 24 grama) za većinu žena. 

"Drži se žlice meda ili manje po porciji", upozorava Armul - "Jedna žlica iznosi 64 kalorije i malo više od 17 grama šećera". Možda se ne čini kao puno, no to je skoro preko 4 žličice samog šećera. 

Budeš li pratila savjete Američke organizacije za srčana oboljenja, to znači da dnevno možeš pojesti pola žlice meda, ili 10 i pol žlica tjedno. I to samo pod pretpostavkom da je to jedini šećer koji ćeš unositi u organizam. Tako da ta količina mora biti manja ako ćeš se počastiti keksima ili čokoladom taj tjedan. 

Ponovno, nemoj radi ovih informacija sasvim izbaciti med iz prehrane, no trebala bi imati na umu da je on šećer kao i svi drugi i treba ga tretirati kao takvog. 

"Samo izmjeri porcije prije nego ga dodaš hrani, pazi da su male i pripazi na unos drugih dodanih šećera tijekom dana" - savjetuje Armand.

Prekomjeran unos šećera opterećuje cijeli organizam, pa tako i imunološki sustav Što nam to čini šećer?

Posjeti missZDRAVA.hr