Limunada s kurkumom i đumbirom olakšava probavu i djeluje protuupalno
Ana otkriva da je prošlo dosta vremena otkad su se njene limunade pretvorile u nešto ozbiljnije od vode, limuna i meda. Biljni čaj, začini, kriške krastavca, toliko je dobrih sastojaka s kojima se može poigrati da je šteta ne eksperimentirati malo. "Kurkumin je ljekovito blago skriveno u sitnom narančastom korijenu kurkume.
Iako svi znaju za njegove izuzetne protuupalne učinke, njegova antioksidacijska svojstva još uvijek su u sjeni. Kurkumin može smanjiti štetne učinke slobodnih radikala na staničnu DNK i inhibirati rast tumora te uništiti mutirane stanice karcinoma poboljšavajući funkciju jetre i prirodne detoksikacijske procese", objašnjava blogerica i dodaje:
"Kombinacija đumbira i kurkume ima umirujuće gastrointestinalne učinke, olakšava probavu i priprema tijelo za okrepljujući san. Što se tiče aromatičnog bilja, njihovim drobljenjem oslobađaju se esencijalna ulja, s umirujućim učinkom i lijepim mirisom. Posebno volim svježi ružmarin ili mentu, ali možete koristiti i bosiljak ili timijan."
Sastojci:
- Komad đumbira od cm oguljenog i naribanog
- korijen kurkume oguljen i nariban, ako nemaš korijen možeš staviti 2 čajne žlice kurkume
- 5-6 svježih iglica ružmarina usitnjenih u mužaru
- 4 šalice vode po mogućnosti izvorske
- sok od 4 organske limete ili limuna
- žlica organskog sirovog meda ili javorov sirup za vegansku verziju
- svježe mljeveni crni papar
- Neobavezno - led, ali preporučujem ga na sobnoj temperaturi
Priprema:
- U malu tavu za umake dodaj šalicu vode, naribanu kurkumu, đumbir, ružmarin i crni papar, stavi kuhati na srednje jakoj vatri, a potom lagano kuhaj 10 minuta na laganoj vatri.
- Procijedi da dobiješ bistru tekućinu i ostavi da se ohladi.
- U posebnu posudu dodaj ostatak vode s umakom od kurkume, medom i sokom limete te pomiješaj da se sjedine.
- Ravnomjerno sipaj u čaše za posluživanje, ukrasi svježim ružmarinom i kriškama limete i posluži.