Lagana jela za uspješan radni dan

Za ručak na poslu idealna su niskokalorična jela koja će ti dati sve potrebne hranjive tvari i umanjiti radni stres, a neće ti opteretiti probavu. Kako ih pripremiti, saznaj od učiteljice prirodne kuhinje Tončike Cukrov i isprobaj njezina dva recepta iz kuharice "Za posao" koja je upravo izašla u izdanju Planetopije
Vidi originalni članak

Korisni savjeti za posao

  1. Predah tijekom rada potreban je za obnavljanje energije što osigurava i veću učinkovitost u poslu. Duži predah treba iskoristiti za objedovanje.
  2. Kuhana hrana kvalitetnija je za organizam od brze ili suhe hrane, posebice ona koja je bogata složenim ugljikohidratima i povrćem. Ukoliko tvrtka u kojoj radiš nema zdravljak, organiziraj topli objed u danim okolnostima. 
  3. Posuda u kojoj se nosi jelo za posao treba biti praktična i poželjno je da je kvalitetna. To mogu biti termosice za hranu ili neke druge posude koje se dobro zatvaraju i jednostavno održavaju.
  4. Uz pribor za jelo koji nosimo na posao dobro je imati i jednu posudicu u kojoj nosimo preljeve za salatu. Salata je jelo koje je atraktivno zbog svoje svježine, a tu kvalitetu gubi ukoliko preljev dulje stoji. Stoga se salata začinjava neposredno prije konzumiranja.
  5. Podgrijavanje jela zimi poželjno je ukoliko to okolnosti omogućavaju.
  6. Kao međuobrok, posebno u toplijem razdoblju godine, dobro će te nahraniti sezonsko voće.
  7. Ako si ujutro previše pospan ili iz nekog drugog razloga ne možeš ujutro spravljati svoj obrok za posao, tada ga pripremi navečer.
  8. Ljekovite namirnice kao što su kuzu prah, umeboshi šljive, tamari te miso juhe u vrećicama dobro je imati nadohvat ruke ako nas iznenade lakši zdravstveni problemi na poslu (mučnina, slabost, hunjavica i sl.)
  9. Vrijeme za pripremanje obroka koji nosimo na posao valja poštovati bilo da sami spravljamo jelo ili to obavljaju drugi za nas. U situacijama kada smo u poziciji da imamo pomoć u pripremanju jela, tada je važno da i mi pridonesemo nekom dijelu procesa – nabavimo namirnice, peremo ili režemo povrće, pomažemo pri kuhanju ili pak smišljamo recepte. Na taj način preuzimamo odgovornost za vlastiti boljitak, a ti nam se mali ulozi uvijek u životu vraćaju.

Uživaj u životu i na poslu!

Na promociji kuharice "Za posao", u četvrtak, 24. 2. u 19 sati u Makronovi, uvjeri se da je i na poslu moguće zdravo jesti! Ulaz je slobodan!

Čitaj dalje i isprobaj recepte iz kuharice "Za posao" u izdanju Planetopije!

Žuti popečci

Sastojci za 4 osobe:

  • 3 šalice kuhanog prosa
  • 100 g usitnjenog tofua
  • 1 sitno nariban luk
  • 2/3 šalice sitno naribane mrkve
  • 1 žlica lišća peršina
  • 1 žlica inaktivnog pivskog kvasca
  • sol
  • 3 žlice brašna tip 850
  • suncokretovo ulje za prženje
  • senf
  • salata (zelena, rikula, endivija)

Priprema:

  1. Popečak pripremi od ostataka kuhanog prosa (proso kuhano 20 minuta u omjeru 3 šalice vode : 1 šalica prosa) pa mu dodaj naribani luk, mrkvu, usitnjeni tofu, peršin, pivski kvasac i sol. Rukom sve zajedno izmiješaj i potom oblikuj popečke.
  2. Popečke uvaljaj u brašno i prži u suncokretovu ulju (u posudi premazanoj uljem).
  3. Posluži s beskvasnim kruhom, salatom i senfom.

Napomene:

  • Smjesu za popečke pripremi navečer (čuvajte u hladnjaku).
  • Kuhanje prosa traje 20 minuta, ribanje povrća, oblikovanje popečaka i prženje traje 20-ak minuta.
  • Popečke isprži ujutro i to količinu koju namjeravaš ponijeti na posao.

Užina Revital

Sastojci za 2 osobe:

  • 2/3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica naribane mrkve
  • 2 naribane jabuke
  • ½ šalice svježih pšeničnih klica
  • 2/3 šalice usitnjenih i tostiranih badema
  • 1 žlica nasjeckanog lišća peršina 
  • prah bourbon vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 žlice lanenog ili maslinovog ulja, hladno prešanog
  • sok 1 limuna

Priprema:

  1. Pahuljice i bademe kratko prži na suhoj tavi, a povrće i jabuke krupno naribaj.
  2. Klice pšenice možeš nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili ih sam isklijaj. Sastojke pomiješaj i začini mješavinom lanenog ulja i limunovog soka.

Napomene:

  • Vitaminsko jelo najbolje je pripremiti ujutro.
  • Priprema traje ukupno 15 minuta.
  • Jelo je ljekovito unutar 24h.

Više info: www.planetopija.hr

Posjeti missZDRAVA.hr