Kulinarski trikovi iz Jadrankine kuhinje

U srijedu 3. prosinca održana je praktična radionica vježbanja i kuhanja za čitatelje Zdrave Krave. Radionicu je vodila Jadranka Boban Pejić, a Sanja Novko je prije radionice kuhanja s polaznicima pola sata vježbala Do-In. Pogledaj video s radionice, pročitaj nekoliko vrijednih savjeta za kuhanje i potraži recept za osnažujuću večeru
Vidi originalni članak

Savjeti Jadranke Boban Pejić:

  • Sjemenke se tostiraju u tavi bez ulja i cijelo vrijeme ih se miješa od sebe prema van
  • Sjemenke su gotove čim malo porumene i razviju miris, kako ne bi izgorjele odmah ih treba maknuti iz posude u kojoj si ih tostirala
  • Sjemenke tostiranjem dobivaju puniji okus
  • Dvije su vrste sjemenki koje se ne tostiraju, a to su sjemenke lana i konoplje
  • Tostirane sjemenke možeš čuvati u staklenoj posudi do 10 dana
  • Sjemenke su odlične za namaze jer mu im daju masnoću
  • Proso možeš tostirati prije kuhanja jer će tako dobiti još bolji i bogatiji okus
  • Žitarice treba kuhati u posudi s debljim dnom kako se ne bi zalijepile za posudu, budući da su žitarice teške
  • Pripremi ukusnu marinadu za tofu ili sojine odreske tako da senf i tamari umak pomiješaš u jednoličnu smjesu
  • Mahunarke ne treba kuhati u puno vode kako im se ne bi dodatno povećao volumen niti ih soliti na početku kuhanja kako im se ne bi stegnuo vanjski dio koji je najmanje probavljiv dio mahunarki
  • Ako želiš da brokula zadrži sve svoje hranjive sastojke prestani je kuhati dok još ima svoju jasnu zelenu boju

Osnažujuća večera

Sastojci:

  • 4 jušne žlice maslinova ulja
  • 2 jušne žlice sitno sjeckanog đumbira
  • 1 šalica narezane bundeve
  • 1 šalica narezanog batata
  • 1/3 čajne žlice soli
  • 1 šalica prosa
  • 2 šalice vode ili temeljca
  • 300 g tofua
  • 4 jušne žlice tamarija
  • 2 jušne žlice suncokretovog ulja
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 100 g salate
  • 4 mlada luka

Postupak:

  • Na ulju propirjaj đumbir (2 do 3 minute) pa dodaj narezanu bundevu i batate, posoli.
  • Prži/pirjaj 4 do 5 minuta, promiješaj pa na vrh dodaj oprano procijeđeno proso (proso možeš prethodno i malo popržiti na zagrijanoj tavi).
  • Ulij vodu ili temeljac i kada zakuha smanji vatru i kuhaj 20 minuta poklopljeno, na laganoj vatri.
  • Za to vrijeme mariniraj tofu s tamarijem i prži na suncokretovu ulju.
  • U preostali tamari od mariniranja umiješaj limunov sok.
  • Na istom suncokretovom ulju (i u istoj posudi) propirjaj mladi luk.
  • Operi salatu.
  • U svaki tanjur posluži zelenu salatu, pospi je sa smjesom tamarija i limuna te po tome poslaži prženi tofu.
  • Dobro promiješaj kuhani proso.
  • Dodaj u sredinu proso s povrćem i pospi s mladim lukom.
Posjeti missZDRAVA.hr