Korisne i štetne namirnice prema sv. Hildegard iz Bingena
Hildegard namirnice dijeli na one koje su zdrave i vrlo korisne za čovjeka jer djeluju ljekovito, zatim na namirnice koje nisu štetne za organizam, ali nam ne donose neku korist te na one koje su štetne za organizam i trebalo bi ih izbjegavati. Općenito preporučuje da dvije trećine naše prehrane čine zdrave i korisne namirnice, dok jednu trećinu mogu činiti one koje nam ne koriste, ali ih volimo i ponekad želimo jesti.
Organizam takav omjer može podnijeti, no jedemo li više od trećine loših namirnica dulje vrijeme, to je siguran put prema bolesti. No, svaka namirnica ima i djelovanje na raspoloženje , pa tako postoje i one koje izazivaju tugu i depresiju. Zato ih je potrebno kombinirati tako da prevladaju one namirnice koje potiči pozitivno razmišljanje i raspoloženje.
Optimalne namirnice
Žitarice:
- Pir je prema sv. Hildegard glavna namirnica u prehrani - zagrijava tijelo, daje zdravu krv, otvoren um i dar vedrine.
- Od ostalih žitarica to su zob, integralna pšenica, raž (osim kod osoba sa slabim želucem).
- Žitarice nije dobro miješati, a pšenica i raž mogu se koristiti samo pečene (u kruhu i pecivima), ne i kuhane.
Mahunarke:
- Posebno slanutak koji je koristan za zdravlje i kod depresije. U slučaju nadutosti od slanutka, potrebnmo ga je namočiti preko noći poa bacati tu vodu i kuhati sa začinima koji potiču probavu.
- Od ostalih mahunarki to su grašak (koristan je osobama koje se zacrvene kada su bijesne, ostalima manje), grah i soja.
Povrće:
- komorač
- celer
- bundeva
- mahune
- cikla
- brokula
- pastrnjak
- salata
- repa
- mrkva
- čičoke.
Voće:
- jabuke
- grožđe
- dunje
- ribizl
- maline
- kupine
- dud
- datulje
- limun
- naranče
- kesten.
Ulje/masnoće:
- hladno prešano suncokretovo ulje
- bučino i bademovo ulje
- slatko i kiselo vrhnje
- maslinovo ulje samo za vanjsku upotrebu.
Meso:
- Jedi ga u malim količinama, a svinjsko meso nikako. Jedinu starije osobe mogu jesti svinjetinu da bi ojačale.
- Riba je dobra, ako ne živina dnu mora (list) ili ne pliva po njegovoj površini.
Organizmu nisu korisni
Organizmu nisu korisni:
- heljda
- proso
- ječam
- krumpir
- rajčice
- paprika
- patlidžan
- kupus.
Štetne namirnice:
Poriluk, krastavci, jagode, šljive, breskve jer se u organizmu ponašaju poput otrova. Ako ih netko želi jesti treba ih tržati u otopini soli i octa.
Namirnice za dobro raspoloženje
- pir,
- zob,
- kesten,
- bademi.