Kombinacije hrane uz koju ćeš se riješiti i najtvrdokornijeg zatvora

Thinkstock
Da bi spriječili zatvor, treba jesti češće manje obroke jer pretrpavanje hranom u jednom obroku otežava rad probave. Treba voditi računa o unosu vlakana. Dakle, i uz sendvič trebalo bi pojesti malo salate. Osim toga, treba voditi računa o tome da pijemo dovoljno tekućine, što mnogi tijekom dana zaborave. Zato je dobro uvijek kraj sebe imati bočicu s vodom i piti po malo, kako bismo imali kontrolu nad tim koliko pijemo, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Vidi originalni članak

"Kod većine ljudi koji se godinama bore s opstipacijom dobrim rješenjem se pokazalo razdvajanje namirnica, tako da u jednom obroku ne miješaju ugljikohidrate i proteine. Mnogima je to uvelike olakšalo probleme s probavom i riješilo ih zatvora",  kaže naša sugovornica. Dodaje kako je u akutnoj fazi ponekad dobro popiti magnezij ili sok od jabuke ili grožđa, dok gotovo u svim slučajevima pomaže pojesti nekoliko suhih šljiva ili smokava. "Također, kod dugoročnog problema sa zatvorom možemo si pomoći i time da ujutro na tašte popijemo žličicu maslinova ulja u koju smo iscijedili sok od pola limuna", kaže Sandra Marić Bulat.

Nekima pomaže i malo jače zašećerena kava, s kojom treba popiti i čašu vode, dodaje naša sugovornica. Želiš li poraditi na boljoj probavi, dugoročno je vrlo korisno uvesti u prehranu lanene sjemenke, odnosno mekinje te voditi računa da u svaki obrok uključimo porciju povrća i voća. Uz jabuke i kruške, koje posebno pomažu peristaltici crijeva jer su bogate vlaknima, odlična su pomoć i kompoti od tog voća zato što donose optimalnu kombinaciju vlakana iz voća i tekućine.

"Ne postoje pravila o tome koliko često bismo trebali imati stolicu, nego to ovisi o metabolizmu i individualna je navika, pa nije svaki zatvor stvarno zatvor zbog kojega se treba brinuti. Naime, kod nekih ljudi je normalno da imaju stolicu i dva do tri puta na dan, kod drugih je normalno da crijeva prazne svaka dva do tri dana. Ako uz to nema drugih smetnji, to ne treba tretirati kao problem. U pravilu, od obroka do stolice može proći od 12 do 48 sati, eventualno 72 sata", pojašnjava dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica opće medicine i fitoterapeut.

Zabrinuti se treba, ako se uobičajeni ritam pražnjenja crijeva poremeti, odnosno ako stolicu nemamo dulje nego što je to inače bilo pravilo, osobito ako to prati izrazito tvrda i oskudna stolica, nakon koje imamo osjećaj da crijeva nisu do kraja ispražnjena. Nerijetko, uz to se mogu javiti nadutost i plinovi te glavobolja, ali i nervoza te općenito loše stanje.

Kukuruz ima malo kalorija, a liječi zatvor i gastritis

Posjeti missZDRAVA.hr