Koliko znaš o glikemijskom indeksu?

Glikemijski indeks (GI) mjera je koja označava intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Jednostavni ugljikohidrati poput šećera, slatkiša i slastica imaju najviši glikemijski indeks te ih treba izbjegavati.
Vidi originalni članak

Otkriće glikemijskog indeksa ukazalo je na činjenicu da nisu svi složeni ugljikohidrati 'sigurni' i da ne izazivaju svi jednak porast šećera u krvi nakon konzumacije. S obzirom na to da se uvijek mjeri glukoza u krvi nakon konzumacije 50 g raspoloživih ugljikohidrata u pojedinoj namirnici ili obroku, GI se zapravo izražava kao postotak. Bijeli kruh ima vrijednost glikemijskog indeksa 100 posto te se GI za svaku namirnicu izražava kao postotak te vrijednosti.

Riješi kviz o glikemijskom indeksu. Klikni ovdje.

Proteini najmanje povisuju glikemijski indeks

Jednostavni ugljikohidrati poput šećera, slatkiša i slastica imaju najviši glikemijski indeks te ih treba izbjegavati. Doručak koji uključuje hranu niskog glikemijskog indeksa dobro kontrolira vrijednosti glukoze u krvi tijekom dana, odnosno sprečava nagla povišenja vrijednosti glukoze nakon doručka, kao i nakon sljedećeg obroka (ručka). Takav doručak produljuje i osjećaj sitosti i sprečava epizode prejedanja tijekom dana.

Riješi kviz o glikemijskom indeksu. Klikni ovdje.

Kviz je pripremila Vitaminoteka.

Posjeti missZDRAVA.hr