Kolač od mrkve bez jaja i mlijeka

Zbog svoje slatkaste arome, mrkva je odličan izbor u različitim desertima. Ovom kolaču, osim što daje posebnu sočnost i sladak okus, daje i dodatnu vrijednost zbog bogatstva vitamina i minerala. Isprobaj ukusan i sočan kolač od mrkve pripremljen na veganski način, bez jaja i mlijeka
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 250 g mrkve
  • 70 g kristal šećera
  • 100 ml ulja
  • 60 ml soka od naranče 
  • 2 žličice narančine kore
  • 125 g pšeničnog brašna polubijelog
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 60 g oraha

Za glazuru:

  • 0.5 šalica šećera u prahu
  • 1.5 žlica soka od naranče
  • 0.5 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Oguli i sitno naribaj mrkvu te je pomiješaj sa šećerom, uljem, narančinim sokom i ribanom koricom naranče.
  2. U zasebnoj posudi dobro pomiješaj brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. Na suhoj tavi lagano tostiraj orahe, a nakon što se ohlade, nasjeckaj ih na manje komadiće.
  4. Tekuću smjesu umiješaj u smjesu suhih sastojaka te ih promiješaj tek toliko da se sastojci povežu. Potom umiješaj i sjeckane tostirane orahe.
  5. Dobivenu smjesu izlij u kalup za pečenje obložen masnim papirom te peci na 180°C 30-40 minuta.
  6. Dok se kolač peče, pripremi glazuru tako da pjenjačom u šećer u prahu umiješaš sok od naranče i ekstrakt vanilije.
  7. Kad se kolač malo ohladi, prelij ga glazurom.

Dobar tek!

Više recepata potraži na portalu Gastro.hr

Posjeti missZDRAVA.hr