Koji su probiotici iz jogurta najbolji?

Stručni tim zdravekrave donosi ti istraživanje o probioticima na našem tržištu. Saznaj kako odabrati dobar probiotik i kakvi sve proizvodi postoje, jesu li obični jogurti s probioticima učinkovitiji od voćnih, i koliko se kalorija sakrilo u jogurtu
Vidi originalni članak

Probiotik je jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje, primjenjene u ljudi ili životinja, djeluju korisno na domaćina, poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog sustava domaćina.

Povijest upotrebe probiotika

Riječ probiotik, kojom se označavaju "korisne" bakterije, u upotrebi je tek od šezdesetih godina prošloga stoljeća. Danas su probiotici u žarištu interesa znanstvenika, a godišnje se objavi približno 600 znanstvenih radova o ovim korisnim mikroorganizmima.

Prije stotinu godina, ruski bakteriolog dr Ilija Metchikoff bio je prvi znanstvenik koji je skrenuo pažnju javnosti na pogodna djelovanja mikroorganizama, posebice bakterija mliječne kiseline, na ljudsko zdravlje. Posebno ga je zaintrigirala dugovječnost ljudi koji unose velike količine jogurta i sličnih proizvoda što sadrže te bakterije, a taj fenomen primjetio je na stanovništvu Bugarske.

Saznaj kako jogurt s probioticima možeš iskoristiti kao dio zdravog obroka na poslu!

Blagodati probiotika

Jedinstven utjecaj probiotika na populacije, odnosno aktivnost bakterija koje koloniziraju debelo crijevo smatra se njihovim ključnim djelovanjem na zdravlje čovjeka.

Blagodati redovitog unosa probiotika obuhvaćaju:

  • povoljan učinak na imunološki sustav
  • poboljšan integritet crijevne mukoze
  • smanjenu incidenciju i trajanje crijevnih infekcija
  • utjecaj na alergijski odgovor
  • povoljan učinak na probavu

Probiotici ti mogu pomoći i ako imaš sindrom nervoznih crijeva.

Intestinalna mikroflora igra važnu ulogu u održanju zdravlja domaćina uslijed utjecaja na nutritivne, imunološke i fiziološke funkcije.

Neravnoteža crijevne mikroflore povezuje se s povećanim rizikom specifičnih bolesti te je stoga prisutan značajan interes za tvarima i mikroorganizama koje povoljno utječu na rast i aktivnost "korisnih" bakterija u probavnom sustavu.

Kako odabrati dobar probiotik?

Probiotici su svoje mjesto pronašli u brojnim funkcionalnim proizvodima, a najviše se koriste u fermentiranim mliječnim proizvodima. Kako odabrati dobar probiotik i kakvi sve proizvodi postoje na tržištu donosimo u sljedećem pregledu.

Proizvodi koje smo analizirali imaju sličnu energetsku vrijednost – od 39 do 57 kcal, a koja uglavnom ovisi o udjelu šećera i mliječne masti, budući da su udjeli bjelančevina približno jednaki u svim proizvodima. Samo domaći proizvodi imaju naznačen broj bakterija koje sadrže i točno definirane bakterijske sojeve.

Probiotici s voćnim okusima u pravilu sadrže više šećera od običnih probiotičkih jogurta. Sadržaj kalcija naznačen je samo na jednom proizvodu koji smo analizirali.

Pregled proizvoda

Meggle ProVie 

Tekući jogurt s probiotskom kulturom Bifidus Protectis

Redovitim uzimanjem povećava se broj Bifidus bakterija u probavnom sustavu koje spriječavaju rast nepoželjnih bakterija i jača se cijeli imunosustav.

Probiotički jogurt s niskim udjelom masti i umjerenom kalorijskom vrijednošću. Nije naznačen broj bakterija koje sadrži po mililitru.

Danone Activia

Fermentirano mlijeko s Bifidus ActiRegularis fermentom.

Probiotički jogurt s niskim udjelom masti i niskom kalorijskom vrijednošću. Nije naznačen broj bakterija koje sadrži po mililitru.

Vitaktiv 'z bregov 

Tekući probiotički jogurt s vlaknima za pravilnu i uravnoteženu probavu sadrži Lactobacillus acidophilus i bifidobacterium.

Probiotički jogurt s vlaknima (oligofruktozom) koja posjeduju prebiotičko djelovanje, odnosno potiču rast i aktivnost probiotika. Sadrži nešto više šećera u odnosu na druge analizirane proizvode i za nijansu više masti. Na deklaraciji postoji podatak o udjelu kalcija, a u jednom decilitru osigurava 15 posto dnevnih potreba za kalcijem. Također, dostupan je i podatak o broju bakterija što zadovoljava kriterije.

Dukat bioaktiv - dnevna doza imuniteta

Probiotički jogurt s probiotičkom kulturom LGG koja ima najviše znanstvenih potvrda o povoljnom učinku na zdravlje. Ima odobrenu zdravstvenu tvrdnju da jača imunitet. Također, dostupan je i podatak o broju bakterija što zadovoljava kriterije.

Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g proizvoda

  Meggle
ProVie
Danone
Activia
Vitaktiv
z'bregov
Dukat
bioaktiv
 
Energetska
vrijednost
178 kj
/ 42 kcal
39 kcal
/ 166 kj
57 kcal
/ 238 kj
198 kj
/ 47 kcal
Ugljikohidrati 4,7g 3,2g 7,7g * 4, 9 g
Bjelančevine 3,6 g 4,5g 3, 3 g 3,5 g
Mliječne masti 1,0 g 0,9 g 1,5 g 1, 5 g
Natrij   0,1 g 0,03 g  
Vlakna     1,5g  
Kalcij   120 mg 125 mg  

*od toga laktoza: 3,7 g

Mliječni proizvodi bogati su kalcijem, provjeri uzimaš li ih dovoljno!

Proizvodi s probioticima

Bakterije mliječne kiseline koje se koriste kao dodaci prehrani, nevirulentni su i netoksični mikroorganizmi. Mnogi sojevi bifidobakterija i laktobacila tradicionalno se koriste u proizvodnji hrane desetljećima i smatraju se sigurnima za čovjeka.

Probiotički fermentirani mliječni proizvodi pravi su primjer uspješne izvedbe modernih funkcionalnih proizvoda.

Korak naprijed je komuniciranje ovakvih proizvoda kao 'klinički dokazano učinkovitih pri regulaciji poremećaja probavnog sustava'. Takvu zdravstvenu tvrdnju koja se ističe na deklaraciji proizvoda treba odobriti nadležno tijelo, u slučaju Hrvatske Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Potrošači mogu prepoznati proizvod kojemu je odobrena zdravstvena tvrdnja po notifikacijskom broju koji je istaknut na deklaraciji proizvoda.

Također, koristan podatak potrošaču može biti i broj bakterija koji se nalazi u mililitru, a taj broj ne bi trebao biti manji od deset na osmu bakterija.

Posjeti missZDRAVA.hr