Koji je uzrok tvojoj nadutosti?

Ponekad određena hrana kod nekih osoba uzrokuje nadutost, dok kod drugih možda ne, no općenito možemo reći da će hrana bogata ugljikohidratima uzrokovati najveću proizvodnju plina u crijevima. Pojava nadutosti je jedna od prirodnih, ali neugodnih aspekata našeg života. Koliko znaš o ovoj tabu temi provjeri rješavanjem kviza
Vidi originalni članak

Riješi kviz o nadutosti. Klikni ovdje.

Smanji količinu masti u prehrani

Ponekad određena hrana kod nekih osoba uzrokuje nadutost, dok kod drugih možda ne, no općenito možemo reći da će hrana bogata ugljikohidratima uzrokovati najveću proizvodnju plina u crijevima. Također, hrana koja je bogata mastima uzrokuje duže zadržavanje u želucu te se osobama koje imaju problem s flatulencijom preporučuje smanjiti količinu masti u prehrani. Što će brže hrana napuštati želudac, brže će i plinovi napuštati organizam i tako će se smanjiti osjećaj nelagode. Proteini se općenito ne povezuju s povećanom proizvodnjom plinova u crijevima, no neprobavljeni proteini (posebice oni iz mahunarki) mogu uzrokovati nadimanje.

Komorač i đumbir protiv nadutosti

Savjetuje se u pripremi hrane koristiti kim, anis, komorač i đumbir koji su se tradicionalno pokazali korisnima za smirenje želuca i kod rješavanja pojačanih vjetrova. Osim začina može pomoći i postavljanje termofora na trbuh ili topla kupka te lagano masiranje želuca u smjeru kazaljke na satu nakon obroka. Također, lijeganje nakon obroka valja izbjegavati.

Riješi kviz o nadutosti. Klikni ovdje.

Više o komoraču koji sprječava nadutost doznaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr